«Υπάρχει διαμάχη αλλά θα φτάσουμε σε συμφωνία» τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης στην εκπομπή «Online» του Mega της Όλγας Τρέμη και του Νίκου Ευαγγελάτου.

Για την εξαμερή συνάντηση στις Βρυξέλλες ο κ. Σταθάκης είπε: «Είναι ένα καλύτερο πλαίσιο για συζήτηση σε σχέση με τη Σύνοδο Κορυφής για το πώς εξειδικεύεται η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου όπως και το θέμα της χρηματοδότησης. Θα φτάσουμε σε συμφωνία, διότι υπάρχει μία διαμάχη που έχει δημιουργήσει καθυστέρηση. Ορισμένες δυνάμεις θέλουν αν ακυρώσουν τη συμφωνία του Eurogroup και να επαναφέρουν το μνημονιακό πλαίσιο. Ο πρωθυπουργός θα τους ζητήσει πολιτική απεμπλοκή από τα προβλήματα σε τεχνικό επίπεδο, να υπάρξει σαφήνεια και στο θέμα της χρηματοδότησης. 

Για τη χρηματοδότηση είπε ότι η ιδέα είναι ότι «η ελληνική οικονομία υφίσταται μία χρηματοδοτική πίεση χωρίς λόγο, μετά την απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου (...) Η ελληνική οικονομία άντεξε τρεις διαδοχικές πιέσεις με τις οποίες κάποιοι κύκλοι θεώρησαν ότι θα πίεζαν την ελληνική κυβέρνηση». Ο κ. Σταθάκης ανέφερε συγκεκριμένα την εκροή καταθέσεων, την κατάρρευση των εσόδων καθώς και το εάν η Ελλάδα θα κάλυπτε τα χρωστούμενα.

«Υπάρχουν διάφορες εκδοχές χρηματοδότησης» είπε, κάνοντας αναφορά στο 1,9 δισ. της ΕΚΤ, την αύξηση του πλαφόν στα έντοκα ενώ τόνισε ότι «πρέπει να αρθεί ο περιορισμός της ΕΚΤ και ένα ακόμα θετικό σήμα αύριο και τη Δευτέρα θα τον ακυρώσει».

«Δεν ξέρω τι θα μας ζητήσουν οι Ευρωπαίοι. Υπάρχουν ορισμένες κόκκινες γραμμές» τόνισε, λέγοντας όχι σε μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα. 

«Έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και θα πρέπει να αντικατασταθεί το συντομότερο δυνατό» σημείωσε και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να είναι ο ΕΝΦΙΑ ένα από τα θέματα στα οποία θα πρέπει να συμβιβαστούμε.

«Έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες ότι θα φέρουν έσοδα είπε ακόμα, όπως τις 100 δόσεις. Αύριο θα τεθεί το δημοσιονομικό πλαίσιο και από εκεί και πέρα το πλαίσιο της συμφωνίας» είπε ακόμα. 

Παράλληλα, είπε ότι οι θεσμοί έχουν πειστεί και το Ασφαλιστικό δεν θα είναι στην ατζέντα. «Οι εν εξελίξει ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, όσες δεν έχουν ξεκινήσει δεν θα τις κάνουμε. Ο ΦΠΑ είναι πάντα πεδίο όπου υπάρχουν περιθώρια για οποιαδήποτε κυβέρνηση να κάνει αλλαγές» πρόσθεσε.

«Είναι αδύνατο να διαπραγματευόμαστε τα 7,2 δισ. με αντίτιμο την εφαρμογή του Μνημονίου. Τα 7,2 δισ. Θα πρέπει να προσαρμοστούν στο νέο πλαίσιο. Πέμπτη αξιολόγηση δεν θα γίνει» τόνισε και πρόσθεσε:

Η τρόικα ως θεσμός δεν υφίσταται, υπάρχει ένα πλαίσιο συζητήσεων με κύριο φορέα την Κομισιόν. Ο ρόλος της ΕΚΤ αφορά μόνο τις αρμοδιότητές της. Εγώ ως υπουργός δεν συναντώ κανένα μέλος της τρόικας.

Xαρακτήρισε χαμηλού επιπέδου τα τεχικά κλιμάκια στη χώρα μας.

«Όσοι θεωρούσαν ή θεωρούν ότι μπορεί να εκβιαστεί η Ελλάδα και να συρθεί σε μια επαίσχυντη συμφωνία κάνουν λάθος. Η κυβέρνηση αντιμετώπισε τρεις δυνάμει κρίσεις» τόνισε και πρόσθεσε ότι για τις πληρωμές ο Μάρτιος ήταν ο πιο δύσκολος μήνας. 

Ο υπουργός τόνισε ότι δεν υπάρχει ζήτημα ρευστότητας των τραπεζών. «Δεν υπάρχει καμία επιπρόσθετη πίεση στο τραπεζικό σύστημα. Η κυβέρνηση έχει πλήρη έλεγχο της κατάστασης. Η οικονομία δείχνει ότι έχει ισχυρή αντοχή» τόνισε χαρακτηριστικά. Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να φύγει η χώρα από το ευρώ και να τα «σπάσουμε» με τους εταίρους.

«Θα συνεχίσουμε να απλοποιούμε το σύστημα αδειοδοτήσεων. Θα εισάγουμε το ΚΕΠ επιχειρήσεων και έναν νέο Αναπτυξιακό Νόμο είπε ακόμα.

Ο υπουργός Οικονομίας επισήμανε ότι «η επιστροφή στις αγορές θα έιναι πολύ κοντά με μια συμφωνία τον Ιούνιο για Μεσοπρόθεσμο ως το 2018 με λογικά πλεονάσματα, αναδιάρθρωση του χρέους».

Για το χρηματοδοτικό κενό σχολίασε ότι με βάση τα όσα ακούγονται υπάρχει υπερδιόγκωση, αφού κάποιοι μιλούν για 30-40 δισ. «Το αμφισβητώ παντελώς. Εάν πάμε σε μια συμφωνία με κενό 10-12 δισ., τα επόμενα δύο χρόνια και με πάμε κάτω από τα 10 δισ. δεν θα μιλάμε για νέα συμφωνία με δεσμεύσεις κλπ» είπε.