Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Καμία υποχώρηση. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου λίγες ώρες πριν την έναρξη της περίφημης πενταμερούς συνάντησης των Βρυξελλών δηλώνοντας αποφασισμένη να τιμήσει την λαϊκή εντολή που έλαβε στις 25 Ιανουαρίου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες στην «πενταμερή» μπορεί να συμμετάσχουν και οι Γερούν Ντάινσεμπλουμ και Ντόναλντ Τουσκ, χωρίς όμως  αυτό να συνεπάγεται κάποια διαφοροποίηση στην στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Αντιθέτως η παρουσία του επικεφαλής του Eurogroup o οποίος κούνησε απειλητικά το δάχτυλό του προς την Ελλάδα και θύμισε την ιστορία της Κύπρου με τα ATM αναμένεται να κάνει ακόμη πιο σκληρό και αμετακίνητο τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος αναχώρησε με την πρωινή πτήση για τις Βρυξέλλες αποφασισμένος να ζητήσει εφαρμογή της συμφωνίας χωρίς όμως άλλες υποχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης. 

Η κατάσταση δείχνει να είναι οριακή, όμως στο Μαξίμου πιστεύουν ότι μόνο η επιμονή της κυβέρνησης στις θέσεις της και μία σθεναρή στάση θα υποχρεώσει τους δανειστές ότι η άτεγκτη στάση τους προς την χώρα μας και η μέθοδος της ασφυξίας που προκαλούν δεν οδηγεί πουθενά, αντιθέτως θα προκαλέσει οδυνηρά αποτελέσματα και στην Ελλάδα αλλά και στο σύνολο της ευρωζώνης.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε μία πρόγευση των όσων θα πει στους συνομιλητές του στις Βρυξέλλες τόσο στην Σύνοδο Κορυφής όσο και στην «πενταμερή» επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση δέχεται συνεχώς εκβιασμούς και απειλές, ενώ δεν της επιτρέπεται να σηκώσει το κεφάλι και να πάρει ανάσα για να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. 

Θα τονίσει όμως ότι η εποχή που η τρόικα έδινε εντολές και έβαζε σε αναμονή τους υπουργούς για να περάσουν από ανάκριση έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.