Μια γεύση του τι πρόκειται να ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα στη βραδινή επταμερή συνάντηση στις Βρυξέλλες, έδωσε σε πρωινή συνέντευξή του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιλώντας στο ραδιόφωνο Europe1 και στον δημοσιογράφο Ζαν Πιέρ Ελ Καμπάς, είπε πως ναι μεν η Ελλάδα έχει πετύχει πολλά αλλά θα πρέπει να τηρήσει και τις δεσμεύσεις που έχει λάβει.

Συγκεκριμένα στην ερώτηση, «τι σκοπεύετε να πείτε απόψε στον κ. Τσίπρα;» ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απαντά: «Θα του επαναλάβω αυτά που του έχω πει τις δύο φορές που συναντηθήκαμε. Ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες, θα πρέπει να λειτουργήσει, έτσι ώστε οι δεσμεύσεις που έχει πάρει σε επίπεδο Γιούρογκρουπ το 2012, και πρόσφατα, να υλοποιηθούν».

Κατά τα λοιπά ο κ. Γιούνκερ επανέλαβε την «αγάπη» του για τους Έλληνες «και κυρίως αυτούς που υποφέρουν από τις συνέπειες των προγραμμάτων προσαρμογής» ενώ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο grexit. 

«Η Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια ξεκίνησε πολλές μεταρρυθμίσεις, πέτυχε πολλές δημοσιονομικές οικονομίες, πέτυχε ένα πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα. Δεν είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δεν έκανε πολλές προσπάθειες. Δεν είναι σωστό να λέγεται ότι οι Έλληνες είναι λαός τεμπέληδων...», πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε πως εξαιτίας της Ελλάδας «δεν διαφαίνεται ένας νέος σεισμός στον ορίζοντα, γιατί έχουμε πάρει ήδη μέτρα που θα μας επιτρέψουν να αντιδράσουμε καλύτερα σε περίπτωση κρίσης. Εάν υπάρξει κρίση...». Τέλος σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις είπε πως «είναι ένα νομικό πρόβλημα ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, που δεν αφορά την Ευρώπη. Θεωρώ, όμως, ότι αυτό το θέμα γύρω από το οποίο δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα η νέα ελληνική κυβέρνηση, αποσπά την προσοχή όλων, από αυτό που είναι σήμερα το αναγκαίο για την Ελλάδα».