Με τις απόψεις που ακούγονται το τελευταίο διάστημα από κορυφαία στελέχη του SPD υπέρ της καταβολής των πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα τάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος. 

Ειδικότερα, μιλώντας στη γερμανική βουλή, ο Τόμας Όπερμαν έκανε λόγο για θέμα που δεν συνδέεται με την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα και συντάχθηκε με τη θέση του Βερολίνου ότι το θέμα έχει κλείσει με τη Συμφωνία 2+4. Ωστόσο, όπως είπε:

Τα εγκλήματα των Ναζί δεν έχουν ημερομηνία παραγραφής. Παραμένει η ηθική ευθύνη.

Σε άλλο σημείο, αναφερόμενος στα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο Όπερμαν σημείωσε:

Αν ληφθούν υπόψη άλλες κρίσεις στον κόσμο αυτή την εποχή, μία ελληνική έξοδος από το ευρώ θα ήταν ένα σημάδι αδυναμίας, το οποίο δεν θα ήταν εύκολα αποδεκτό και δε θα το χρειαζόμασταν καθόλου. Είμαστε διατεθειμένοι να δείξουμε αλληλεγγύη, αλλά η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος. Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση έχει χάσει μεγάλο μερίδιο της εμπιστοσύνης.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ανάρμοστες τις προσωπικές επιθέσεις κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ αναφερόμενος στον στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, σημείωσε ότι «έχει κάνει τόσες δηλώσεις και προτείνει τόσες λύσεις που δεν ξέρω πλέον ποια δήλωση ισχύει». Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, είναι καλό που θα συνομιλήσουν η καγκελάριος και ο έλληνας πρωθυπουργός.

Πάντως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του συγκυβερνώντος κόμματος SPD, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι υπερχρεωμένη «διότι δεν διαθέτει έναν 'ακέραιο' κρατικό μηχανισμό και διότι ο ιδιωτικός πλούτος δε φορολογείται σωστά. Τα προβλήματα αυτά δε δημιουργήθηκαν από την γερμανική κυβέρνηση. Τα χρέη της Ελλάδας οφείλονται στην πολυετή δράση και επιρροή διεφθαρμένων ελίτ στη χώρα».