Αποδέχθηκαν οι Επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής την πρόταση της κυβέρνησης για να ψηφιστεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο για την ρύθμιση σε 100 δόσεις των οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία και πιθανόν το νομοσχέδιο να ψηφιστεί αύριο από την Ολομέλεια της Βουλής.

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη εξήγησε ότι πρέπει η ρύθμιση να ψηφιστεί άμεσα «επειδή θα χρειαστούν πάνω από 20 μέρες για να δημιουργηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα, και αν πάμε με κανονικές ημερομηνίες θα έχουμε χάσει τον Απρίλιο». Επίσης είπε ότι πρέπει να δοθεί παράταση στα κριτήρια χάραξης του αιγιαλού ώστε να μην χαθεί η προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη και από την άποψη των ανθρώπων που αυτήν τη στιγμή ταλαιπωρούνται και από την άποψη της ενίσχυσης των κρατικών εσόδων σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, και πρέπει να αξιοποιηθεί ο Απρίλιος. Αυτό σημαίνει ότι αν πάμε με κανονικές διαδικασίες, πρακτικά θα έχουμε χάσει τον Απρίλιο.

Υπάρχει επίσης μια ημερομηνία η οποία έχει βαρύνουσα σημασία, την οποία πρέπει να προλάβουμε να επεκτείνουμε. Είναι η ημερομηνία της υφιστάμενης νομοθεσίας για τον αιγιαλό. Το ισχύον πλαίσιο ορίζει ως καταληκτική ημερομηνία την 31 Μαρτίου 2015. Αν δεν έχουν μέχρι αυτή την ημερομηνία ολοκληρωθεί τα κριτήρια χάραξης του αιγιαλού, χάνεται ο παλιός αιγιαλός για όλη την Ελλάδα.

Πρέπει να προλάβουμε λοιπόν να επεκτείνουμε αυτή την ημερομηνία την οποία προτείνουμε να πάει ως το τέλος της χρονιάς, ώστε να μπορέσει να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον σε σχέση με τους αιγιαλούς και τις παραλίες.

Στη συνέχεια, η Νάντια Βαλαβάνη ανακοίνωσε την ένταξη και των οφειλών προς τους Δήμους στη ρύθμιση των 100 δόσεων στη συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής που συζητούν το σχετικό νομοσχέδιο. Ακόμη ανακοίνωσε ότι τα έσοδα από το νέο ΤΑΙΠΕΔ θα πηγαίνουν κυρίως για την κοινωνική ασφάλιση.

Σύμφωνα με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατατέθηκαν, πλέον θα εντάσσονται και οι οφειλές σε Δήμους στη ρύθμιση των 100 δόσεων, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση στους Δήμους.

Ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης επεσήμανε ότι στο νομοσχέδιο υπάρχουν και άλλες ρυθμίσεις, όπως αυτές που αφορούν τη φορολόγηση των τριγωνικών συναλλαγών και πρότεινε να μην υπάρξει άμεση ρύθμιση του προβλήματος, αλλά να γίνει διάλογος: «Τι το κατεπείγον υπάρχει σε ζητήματα τριγωνικών συναλλαγών;» αναρωτήθηκε.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) επισήμανε ότι υπάρχει ζήτημα ακόμη και με τον τίτλο του νομοσχεδίου. «Ποια επανεκκίνηση της οικονομίας, εδώ συζητάμε πώς το κράτος θα αντλήσει έσοδα» παρατήρησε και κατήγγειλε ότι υπάρχουν διατάξεις άσχετες με το νομοσχέδιο, όπως για παράδειγμα το ζήτημα του αφορά στο ΤΑΙΠΕΔ. «Αυτή η πρακτική δημιουργεί ερωτηματικά» είπε ο βουλευτής.