Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την κρίσιμη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους κ.κ. Μέρκελ, Ολάντ, Τουσκ, Γιούνκερ, Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Το κλίμα στη συνάντηση αναμένεται να είναι ιδιαίτερα φορτισμένο καθώς και οι δύο πλευρές εμφανίζονται να εμμένουν στις θέσεις τους, δίχως την παραμικρή διάθεση υποχωρήσεων.

Ο έλληνας πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στους ευρωπαίους, από το βήμα της Βουλής, ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην υποχωρήσει σε πιέσεις που στόχο έχουν να την εξαναγκάσουν σε υπαναχώρηση έναντι του προγράμματός της και σε υιοθέτηση μνημονιακών πολιτικών λιτότητας.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός φαίνεται ιδιαίτερα ενοχλημένος με την παρουσία του επικεφαλής του Eurogroup στη συνάντηση γεγονός που σύμφωνα με πληροφορίες θα τον κάνει να κρατήσει ακόμα πιο σκληρή και αμετακίνητη στάση.

Όπως έγραψε νωρίτερα το newpost, η κατάσταση δείχνει να είναι οριακή, όμως στο Μαξίμου πιστεύουν ότι μόνο η επιμονή της κυβέρνησης στις θέσεις της και μία σθεναρή στάση θα υποχρεώσει τους δανειστές να δουν ότι η άτεγκτη στάση τους προς την χώρα μας και η μέθοδος της ασφυξίας που προκαλούν δεν οδηγεί πουθενά, αντιθέτως θα προκαλέσει οδυνηρά αποτελέσματα και στην Ελλάδα αλλά και στο σύνολο της ευρωζώνης.

Αντίστοιχη στάση αναμένεται να κρατήσουν και οι ευρωπαίοι εταίροι οι οποίοι από την πλευρά τους θα ζητήσουν την τήρηση των δεσμεύσεων με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων και την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης από το Brussels Group. 

Το στίγμα έδωσε η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ η οποία σε δηλώσεις της στο γερμανικό κοινοβούλιο τόνισε ότι η Αθήνα πρέπει να αντιληφθεί τη βοήθεια που της δίνεται ως υποχρέωση για δημοσιονομική σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στο ραδιόφωνο Europe1 και στον δημοσιογράφο Ζαν Πιέρ Ελ Καμπάς, είπε πως ναι μεν η Ελλάδα έχει πετύχει πολλά αλλά θα πρέπει να τηρήσει και τις δεσμεύσεις που έχει λάβει.

Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε πως θα επαναλαβει στον Αλέξη Τσίπρα αυτά που του έχει πει τις δύο φορές που συναντήθηκαν. «Ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες, θα πρέπει να λειτουργήσει, έτσι ώστε οι δεσμεύσεις που έχει πάρει σε επίπεδο Γιούρογκρουπ το 2012, και πρόσφατα, να υλοποιηθούν» είπε χαρακτηριστικά.