ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Economist: Η Ελλάδα βαδίζει αδέξια προς την καταστροφή

από Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 19 Μαρτίου 2015, 17:07 / Ανανεώθηκε 19 Μαρτίου 2015, 17:28
Economist: Η Ελλάδα βαδίζει αδέξια προς την καταστροφή
Facebook Twitter Whatsapp

Η Ελλάδα βαδίζει αδέξια προς την καταστροφή, εκτιμά το περιοδικό Economist, που τονίζει πως το πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας είναι μεγάλο, ενώ τα μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα όλο και πυκνώνουν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η Ελλάδα βαδίζει αδέξια προς την καταστροφή, εκτιμά το περιοδικό Economist ενόψει της Συνόδου Κορυφής, που τονίζει πως το πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας είναι μεγάλο, ενώ τα μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα όλο και πυκνώνουν.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός της Ελλάδα Αλέξης Τσίπρας είπε κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή ότι είναι «αποφασισμένος» να τηρήσει την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου του Eurogroup που επέκτεινε τη συμφωνία διάσωσης της χώρας για τέσσερις μήνες. Αμέσως μετά κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν έναν «ανθρωπιστικό» νόμο που παρέχει κουπόνια σίτισης και επιδοτούμενο ηλεκτρικό ρεύμα σε όσους πολίτες έχουν ανάγκη. Αυτό ήταν ένα παράδειγμα μέτρου που με τη συμφωνία του Φεβρουαρίου η κυβέρνηση δεν έπρεπε να ψηφίσει εάν δεν συμβουλευόταν πρώτα τους πιστωτές της, σχολιάζει ο Economist.

Σύμφωνα με τον Economist, ο κ. Τσίπρας πάει στις Βρυξέλλες σήμερα για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, έχοντας ένα σύννεφο καχυποψίας να τον συνοδεύει. Η κατάσταση στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον δημοσίευμα, δεν είναι στην επίσημη ατζέντα της συνόδου, ωστόσο παραμένει στην κορυφή των προτεραιοτήτων όλων των ηγετών. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας του Φεβρουαρίου, η Ελλάδα θα έπρεπε να σχεδιάσει και να αρχίσει την εφαρμογή δομικών μεταρρυθμίσεων και σε αντάλλαγμα να λάβει ρευστότητα ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί η οικονομία της.

Αντίθετα, συνεχίζει το δημοσίευμα σε σκληρό τόνο, οι υπουργοί έχασαν το χρόνο τους. Ο κ. Τσίπρας κατηγορεί τη Γερμανία ότι δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της ως προς της πολεμικές αποζημιώσεις. Ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης απειλεί να ανοίξει τα σύνορα της χώρας – κατ' επέκταση της Ευρώπης- στους φτωχούς και δυνητικά επικινδύνους μετανάστες που έρχονται από τη Μέση Ανατολή. Ο υπουργός Οικονομικών, εμφανιζόταν ελάχιστα προβληματισμένος στη φωτογράφηση του σε γαλλικό περιοδικό (σ.σ. Εννοεί το Paris Match). Την ίδια στιγμή, τονίζει ο Economist, η δουλειά για την επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας δεν έχει καλά – καλά αρχίσει. Τα τεχνικά κλιμάκια που βρέθηκαν στην Αθήνα για να διαπιστώσουν την πραγματική κατάσταση της οικονομίας της Ελλάδας και να συζητήσουν τις λεπτομέρειες για τις μεταρρυθμίσεις αντιμετώπισαν μονάχα κωλυσιεργία και καθυστέρηση. Κανένας λοιπόν δεν γνωρίζει ακριβώς πόσο άσχημη είναι η κατάσταση της ρευστότητας της χώρας. Λίγοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνη της για περισσότερες από μερικές εβδομάδες και μία λύση φαντάζει πιο μακρινή όσο ποτέ άλλοτε, σχολιάζει το περιοδικό.

Αναφερόμενο στη σημερινή επταμερή συνάντηση, το περιοδικό τονίζει πως θα συμμετάσχουν όλοι οι πρωταγωνιστές του ελληνικού δράματος: Ο Ντόλαντ Τουσκ, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Μάριο Ντράγκι, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Φρανσουά Ολάντ. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνεχίζει το δημοσίευμα, θα έχει μία δεύτερη ευκαιρία να παρουσιάσει τις θέσεις του, κατά τη συνάντηση της Δευτέρας με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Απλά και μόνο η εξασφάλιση αυτών των συναντήσεων αποτελεί σχεδόν νίκη για τον έλληνα πρωθυπουργό, σημειώνει το περιοδικό, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας κάνει λόγο για μία πολιτική λύση στο πρόβλημα της κρίσης που μαστίζει τη χώρα του. Αλλά είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιος το τι θα κερδίσει από αυτές, πέραν της ανοικοδόμησης της εμπιστοσύνης που κατέστρεψε η κυβέρνησή του τους τελευταίους δύο μήνες. Και πάλι, δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι η Μέρκελ ή κάποιος άλλος θα διαχωρίσει τη θέση του από τη γραμμή που η ευρωζώνη εφαρμόζει απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ: Ότι δηλαδή τα χρηματοδοτικά προβλήματα της Ελλάδας θα πρέπει να λυθούν πολιτικά στο Eurogroup και τεχνικά με τους θεσμούς, που κάποτε γνωρίζαμε ως τρόικα.

Ο κύριος Τσίπρας, ακόμα πιστεύει ότι μία παράταση για την Ελλάδα δια της δύναμης που αντλεί από την πολιτική του βούληση, τονίζει ο Economist, ωστόσο δεν παρουσιάστηκαν νέες επιλογές από τον Φεβρουάριο όταν και έκλεισε η συμφωνία με το Eurogroup. Ο κύριος Ντράγκι δεν είναι είναι πιθανό τώρα να υποκύψει στις παρακλήσεις της Ελλάδας ώστε να μπορέσει να αυξήσει το ταβάνι έκδοσης ομολόγων, συνεχίζει το δημοσίευμα και προσθέτει:

Οι διαμάχες σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους και το χρέος της Ελλάδας θα επανέλθουν, αλλά προς το παρόν δεν έχουν σχέση με την κρίση ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα. Και οι πιστωτές της Ελλάδας δεν πρόκειται να χαλαρώσουν από τις απαιτήσεις τους για μεταρρυθμίσεις.

Πράγματι, η αδιαλλαξία του ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που κατάφερε είναι να ενισχύσει την αποφασιστικότητά τους και την μείωση των διαφορών μεταξύ τους τονίζει ο Economist.

Μαύρα σύννεφα συγκεντρώνονται από παντού στον ορίζοντα. Υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια για νέα εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες. Τα φορολογικά έσοδα καταβαραθρώνονται, το ΔΝΤ είναι εξοργισμένο, η ΕΚΤ επιφυλακτική, ενώ ακόμα και η Κομισιόν που θεωρεί τον εαυτό της έντιμο διαπραγματευτή, αρχίζει να χάνει την υπομονή της, αναφέρει το δημοσίευμα που κάνει αναφορά στις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ περί εφαρμογής σεναρίου Κύπρου για την Ελλάδα.

Όπως σχολιάζει το περιοδικό, είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς τι πέτυχαν οι τακτικές του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και τα υψηλά ποσοστά αποδοχής που απολαμβάνει στο εσωτερικό της χώρας πέφτουν και μάλιστα γρήγορα τονίζει και παραθέτει δήλωση αξιωματούχου των Βρυξελλών:

«Αυτοί οι Έλληνες είναι οι πιο παράξενοι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάστηκα ποτέ».

Η οικονομία της Ελλάδας έχει ισοπεδωθεί από τη λιτότητα που ήταν απαράβατος όρος των δύο προγραμμάτων διάσωσης. Μετά από πέντε χρόνια πολιτικών που επιβλήθηκαν από την τρόικα, η αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να αποκτήσει και πάλι τον έλεγχο επί των πολιτικών που ασκεί είναι κατανοητή. Αλλά, όπως καταλήγει ο Economist το βασικό αίνιγμα που έχει να λύσει ο κ. Τσίπρας δεν είναι καν κοντά στη λύση του:

«Πρέπει να βρει τρόπο να αποκαταστήσει τη χρηματοδότηση της χώρας την ώρα που οι πιστωτές αποφασίζουν για το εάν θα χορηγηθούν τα δάνεια προς την Ελλάδα. Και όσο και εάν η στάση του κ. Τσίπρα είναι υπεροπτική, αυτό δεν αλλάζει».