«Αλέξη, σήμερα πρέπει να βρεθεί λύση» είπε στον έλληνα πρωθυπουργό ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ​, λίγο πριν εισέλθουν στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε τετ-α-τετ που είχαν οι δύο άνδρες, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε στον Αλέξη Τσίπρα την επιθυμία του να βρεθεί σήμερα λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Η άποψη αυτή ενισχύει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει το ζήτημα σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, ώστε να αναληφθούν «τολμηρές πολιτικές πρωτοβουλίες», όπως δήλωσε προσερχόμενος ο κ. Τσίπρας. 

Ο Πρωθυπουργός είπε:

H Ευρώπη χρειάζεται τολμηρές πολιτικές πρωτοβουλίες που να σέβονται και τη Δημοκρατία και τις συνθήκες, έτσι ώστε να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη. 


«Αυτό που θα υπενθυμίσουμε σε αυτή τη συνάντηση είναι ο σεβασμός απέναντι στις δεσμεύσεις. Έχει υπάρξει μία απόφαση και θα πρέπει να υλοποιηθεί αυτή η συμφωνία. Οι Έλληνες θα πρέπει να αποδείξουν ότι κάνουν προσπάθειες» ανέφερε δημοσίως ο Φρανσουά Ολάντ και συνέχισε: «Η Γαλλία θα δράσει κατά τέτοιο τρόπο ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ». 

Την ίδια ώρα, οι ευρωπαίοι ηγέτες διαμηνύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Οι εταίροι εμφανίζονται απαισιόδοξοι ως προς την επίτευξη συμφωνίας, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Eurogroup. 

Σε δηλώσεις κατά την είσοδό της στη Σύνοδο, η Γερμανίδα καγκελάριος διατήρησε χαμηλούς τόνους και εξήγησε ότι σήμερα δεν θα υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα. Η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι σήμερα δεν αναμένεται να δοθούν λύσεις ούτε να σημειωθεί σημαντική πρόοδος, αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα, σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται σε επίπεδο Eurogroup.

Πιο αυστηρός εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος δήλωσε ότι πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στις δεσμεύσεις της συμφωνίας του Εurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. «Το ευρώ σημαίνει εμπιστοσύνη. Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι εφαρμόζουμε τις αποφάσεις που λαμβάνουμε» υπογράμμισε.

Στο ρόλο το...κακού επέστρεψε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, θέτοντας ζήτημα εμπιστοσύνης   εταίρων-Ελλάδας. «Όταν αλλάζει μία κυβέρνηση δεν μπορεί να λέει ότι: μου είναι απολύτως αδιάφορο το τι έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Οι Έλληνες πρέπει να βοηθηθούν αλλά πρέπει να μας επιτρέψουν να τους βοηθήσουμε» τόνισε. 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντείβιντ Κάμερον δήλωσε από την πλευρά του ότι «όταν ήρθα για πρώτη φορά εδώ ως πρωθυπουργός πριν πέντε χρόνια, η Βρετανία και Ελλάδα βρίσκονταν στην ίδια βάρκα σε ό,τι αφορά το έλλειμμα» και τόνισε ότι χρειάστηκε «πολλής χρόνος και δύσκολες αποφάσεις από την πλευρά του βρετανικού λαού». Ο Βρετανός πρωθυπουργός σημειώσε ότι «θα πρέπει να χτίσουμε στην προηγούμενη επιτυχία για να μην γυρίσουμε στο μηδέν». 


Στο ίδιο μήκος κύματος , τονίζοντας ίτι δεν θα ληφθούν αποφάσεις στην επταμερή συνάντηση, και ο Μαριάνο Ραχόι.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, προσερχόμενος στην συνάντηση του ΕΛΚ, σχολίασε: 

«Δεν θα είναι μια συνάντηση αποφάσεων απόψε, το καθοριστικό είναι αυτό που γίνεται στα Eurogroup. H Eλλάδα πρέπει να τηρήσει όσα έχει δεσμευτεί. Pέραν τούτου, μπορεί να συμβάλει ώστε να εξομαλυνθούν τα πράγματα και να πειστούν οι Έλληνες ότι οι κανόνες υπάρχουν για να τους τηρούμε και ότι δεν μπορούν να παραλείπονται, εμένα μου φαίνεται θετικό». 

Για την συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα, μετά τα όσα είχαν ειπωθεί στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, απάντησε «Συναντιέμαι με όλο τον κόσμο που θέλει να συναντηθεί μαζί μου και επιπλέον είναι υποχρέωσή μου».