Κριτική σε όσους αντιμετωπίζουν την Ελλάδα με «χαιρεκακία» άσκησε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, που άφησε αιχμές και για το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε στην επταμερή σύνοδο ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς

Σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Φάιμαν επεσήμανε πως είναι ανάρμοστο το να αντιμετωπίζεται η Ελλάδα με «χαιρεκακία» και «κυνισμό», ζητώντας ταυτόχρονα να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση.

Σε αυτή τη συζήτηση, είπε ο κ. Φάιμαν, ζητείται δικαιολογημένα να τηρηθούν οι υποχρεώσεις, αλλά όπως σημείωσε «από αυτή την πορεία έχουμε ξεφύγει πολύ» και «αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί τίποτε».

Αιχμές άφησε και για το γεγονός ότι ο Μάρτιν Σουλτς δεν προσκλήθηκε στην αποψινή ειδική συζήτηση για την Ελλάδα, που γίνεται στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, επισημαίνοντας πως «αυτή η συζήτηση κατέστη επιτακτικά αναγκαία, αφενός διότι θέλουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και αφετέρου γιατί πρέπει να απαιτηθούν (σ.σ. από την Ελλάδα) συγκεκριμένες προτάσεις».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών της Αυστρίας επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει προσέγγιση και από την πλευρά της Ελλάδας, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να γίνει σεβαστή και να της υποδεικνύεται με σεβασμό ότι πρέπει να τηρούνται οι συμφωνίες.

Η ιδέα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος προβλέπει ένα κοινό νόμισμα, και αυτή τη στιγμή διακυβεύονται πολλά στη συζήτηση με την Ελλάδα, αλλά δεν θέλει να περιγράφει αρνητικά σενάρια, όπως αναφέρει και υπογραμμίζει πως αν οι δύο πλευρές κάνουν βήματα προσέγγισης, είναι δυνατή μια λύση.