Σαν να μην έφταναν οι συστάσεις (νουθεσίες, απειλές, προειδοποιήσεις, τελεσίγραφα) από την πλουσιότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Γερμανία ήρθαν και από τη φτωχότερη, τη Βουλγαρία.

Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Μπόικο Μπορίσοφ εκτίμησε ότι «έχει έρθει η ώρα» η Ελλάδα να παραδειγματιστεί από τη Βουλγαρία, η οποία είναι πλέον μια από τις λιγότερο χρεωμένες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την εφαρμογή ενός δραστικού προγράμματος λιτότητας.

«Έχει έρθει η ώρα οι γείτονές μας που θέλουν να είναι στην ευρωζώνη και στην ζώνη Σένγκεν, κάτι που ακόμη δεν συμβαίνει με τη Βουλγαρία, να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους, να εφαρμόσουν τους κανόνες», δήλωσε ο Μπορίσοφ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

«Είναι δύσκολο και για εμάς, δυσκολευθήκαμε να αποπληρώσουμε τα παλιά δάνεια, όμως το κάναμε», πρόσθεσε ο ίδιος.

Μείωση χρέους, αλλά...

Στη βαλκανική χώρα, το δημόσιο χρέος της οποίας έφτανε το 100% του ΑΕΠ στα μέσα της δεκαετίας του 1990, επιβλήθηκε ένα δρακόντειο καθεστώς λιτότητας υπό την αιγίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μετά την κρίση του 1996-97.

Έτσι το δημοσιονομικό χρέος μειώθηκε από το 97,3% του ΑΕΠ το 1997 στο 18,3% το 2013, το δεύτερο μικρότερο στην ΕΕ, σύμφωνα με τη Eurostat.

Το πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο εξακολουθεί να εφαρμόζει η χώρα, είχε ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των δημόσιων δαπανών, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη πτώση στο ήδη χαμηλό βιοτικό επίπεδο των Βούλγαρων.

Η Βουλγαρία είναι η πιο φτωχή χώρα της ΕΕ, με το 48% των κατοίκων της να απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής. Ο μέσος μισθός στη Βουλγαρία είναι μόλις 400 ευρώ, ο κατώτατος 170 ευρώ, ενώ η μέση σύνταξη 100 ευρώ.

Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε κ. Μπορίσοφ...

 

Β.Β.