Αποστολή στις Βρυξέλλες: Ελένη Καλογεροπούλου

Ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής η κρίσιμη επταμερής συνάντηση  για την Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Εκεί συμμετείχαν ο Αλέξης Τσίπρας με την Άνγκελα Μέρκελ και τους κ.κ. Τουσκ, Ολάντ, Γιουνκέρ, Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ. Την τελευταία προστέθηκε στους συμμετέχοντες και ο Ούβε Κορσέπιους, γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στενός συνεργάτης του Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, κατά τη συνάντηση παρατηρήθηκε σύγκλιση απόψεων, όχι όμως και ταύτιση.

Όπως ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ ζήτησαν από τον κ.  Τσίπρα να γίνουν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο την ερχόμενη εβδομάδα να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup.

«Προχωράμε θετικά τη συζήτηση», τόνιζε η ίδια πηγή και σημείωναν ότι «δεν υπάρχει θέμα πιστωτικού γεγονότος, τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν μέχρι τις 15 Απριλίου». Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε πως όλες οι πλευρές ανέλαβαν πολιτική δέσμευση να μην υπάρξει Grexit.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ υπήρξαν κάποια παράπονα σχετικά με τα τεχνικά κλιμάκια. Ο κ. Γιουνκέρ ζήτησε να μην υπάρχει επιθετική ρητορική απέναντί τους από την ελληνική πλευρά. 

Ο πρωθυπουργός επρόκειτο να ζητήσει  να επιβεβαιωθεί η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ενώ θα επιδιώξει να αποσαφηνιστούν κάποια ζητήματα από το πακέτο των ελληνικών μεταρρυθμίσεων. 

Η ελληνική πλευρά προσήλθε  στη συνάντηση με συγκεκριμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων, καθώς και με το σχέδιο των κινήσεων που θα πρέπει να κάνει το αμέσως επόμενο διάστημα, δηλαδή μέχρι τις 20 Απριλίου.

Δείτε εικόνες από τη σύσκεψη:

Νωρίτερα, η κοινή συνέντευξη Τύπου του Ντόναλντ Τουσκ και του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ολοκληρώθηκε δίχως αναφορές για την Ελλάδα, καθώς το μόνο που αρκέστηκαν να πουν είναι το ότι ακολουθεί η επταμερής σύνοδος για την Ελλάδα. Στο σύντομο σχόλιο του, ο κ. Τουσκ ανέφερε πως «τη σύσκεψη τη ζήτησε ο κ. Τσίπρας. Οι προθέσεις του είναι σημαντικότερες από τις δικές μας».

Ο κ.Τσίπρας κατά τη Σύνοδο επεσήμανε το πόσο αντιφατικό είναι «από τη μια να δέχεσαι ότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση –στο κορυφαίο θεσμό της Ευρώπης- και από την άλλη, όταν προσπαθείς να διασώσεις την κοινωνία και ψηφίζεις στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, να σε κατηγορούν για μονομερή ενέργεια».