«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να στείλει πλήρη και εξειδικευμένη λίστα με μεταρρυθμίσεις» τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την επταμερή συνάντηση, και επεσήμανε πως πρώτα θα γίνει η αποτίμηση από τους θεσμούς και έπειτα η εκταμίευση της δόσης.

«Είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου» είπε και πρόσθεσε:

«Θα προσπαθήσουμε εμείς και η κυβέρνηση να αναλάβουμε την ευθύνη των δεσμεύσεων. Θα μας παραδώσει έναν κατάλογο με τις προτάσεις της για τις μεταρρυθμίσεις».

Σημείωσε εξάλλου πως η Ελλάδα θα αναλάβει την πλήρη ευθύνη των μεταρρυθμίσεων και σημείωσε πως κατάλογος που θα στείλει κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πλήρης και συγκεκριμένος.

Απέρριψε τις αιτιάσεις εξάλλου για τεταμένες σχέσεις με τον έλληνα πρωθυπουργό τονίζοντας «πάντοτε μιλάγαμε σε κλίμα χαλαρότητας με τον κ. Τσίπρα».

«Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε σε αλλαγές και τροποποιήσεις και προσαρμογές, μέσα στα πλαίσια του παρόντος προγράμματος» είπε η κ. Μέρκελ που σημείωσε πως «όλα πρέπει να γίνουν γρήγορα, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να δώσει η Ελλάδα συγκεκριμένο κατάλογο μεταρρυθμίσεων».

Η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πως η εκταμίευση των χρημάτων θα γίνει όταν υλοποιηθούν οι προϋποθέσεις της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, η συγκεκριμένη συμφωνία είναι το σημείο εκκίνησης και η αποτίμησή της θα γίνει από το Eurogroup.

«Πρώτα η αποτίμηση των θεσμών και μετά η εκταμίευση της δόσης» υποστήριξε χαρακτηριστικά η γερμανίδα καγκελάριος που πρόσθεσε: 

Εάν έχουμε συμφωνία θα υπάρξει επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα και εκταμίευση μέρους της δόσης.

Κατά την επταμερή συνάντηση, είπε η κυρία Μέρκελ «υπογραμμίσαμε πως ότι είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με τις αποφάσεις του Eurogroup» και σημείωσε πως ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές πως θα κάνει όλα τα απαιτούμενα βήματα.

Επανέλαβε, επίσης, ότι συνάντηση «δεν μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις που είναι αρμοδιότητα του Eurogroup» γι' αυτό και το ανακοινωθέν θα παρουσιαστεί στην Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής.

Ερωτηθείσα για το κλίμα που επικράτησε η κυρία Μέρκελ είπε ότι «δεν υπήρχαν ζητήματα λεκτικά ήταν μια ήσυχη συζήτηση και τα μεμονομένα λεκτικά σχήματα που είχαν ακουστεί δεν μας απασχόλησαν».