current views are: 2

20 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση02:00

Κοινή δήλωση: Στις Βρυξέλλες οι πολιτικές διαπραγματεύσεις, στην Αθήνα τα κλιμάκια

«Αποδεχόμαστε απόλυτα τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015» τονίζει η ανακοίνωση που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωσης της επταμερούς συνάντησης για το ελληνικό ζήτημα.

 

Δημοσίευση 02:00’
αρθρο-newpost

«Αποδεχόμαστε απόλυτα τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015» τονίζει η ανακοίνωση που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωσης της επταμερούς συνάντησης για το ελληνικό ζήτημα.

 

«Αποδεχόμαστε απόλυτα τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015» τονίζει η ανακοίνωση που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωσης της επταμερούς συνάντησης για το ελληνικό ζήτημα, η οποία διήρκεσε πάνω από 3 ώρες.


«Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, δεσμευόμαστε να επιταχύνουμε το έργο μας και να το ολοκληρώσουμε το ταχύτερο δυνατόν. Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν έναν πλήρη κατάλογο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων τις επόμενες ημέρες» επισημαίνεται και τονίζεται:

Επιβεβαιώσαμε εκ νέου την πρακτική συμφωνία επί της διαδικασίας: Οι συνομιλίες για θέματα πολιτικής λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες. Οι αποστολές για τη συγκέντρωση πληροφοριών λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα. Το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί εκ νέου το συντομότερο δυνατόν.
 

 

Σύγκλιση, όχι ταύτιση και νέο Eurogroup

Στη συνάντηση, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής συμμετείχαν ο Αλέξης Τσίπρας με την Άνγκελα Μέρκελ και τους κ.κ. Τουσκ, Ολάντ, Γιουνκέρ, Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ. Την τελευταία προστέθηκαν στους συμμετέχοντες και ο Ούβε Κορσέπιους, γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στενός συνεργάτης του Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, κατά τις επαφές παρατηρήθηκε σύγκλιση απόψεων, όχι όμως και ταύτιση. Όπως ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ ζήτησαν από τον κ. Τσίπρα να γίνουν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο την ερχόμενη εβδομάδα να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup.

«Προχωράμε θετικά τη συζήτηση», τόνιζε η ίδια πηγή και σημείωναν ότι «δεν υπάρχει θέμα πιστωτικού γεγονότος, τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν μέχρι τις 15 Απριλίου». Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε πως όλες οι πλευρές ανέλαβαν πολιτική δέσμευση να μην υπάρξει Grexit.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ υπήρξαν κάποια παράπονα σχετικά με τα τεχνικά κλιμάκια. Ο κ. Γιουνκέρ ζήτησε να μην υπάρχει επιθετική ρητορική απέναντί τους από την ελληνική πλευρά. 


σχετικα αρθρα