Για μία ουσιαστική πολιτική διαπραγμάτευση που έγινε στην επταμερή συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες κάνουν λόγο κυβερνητικά στελέχη.

Όπως επεσήμαιναν πηγές της κυβέρνησης, μέσα από το ανακοινωθέν που εκδόθηκε, γίνεται ξεκάθαρο πως για πρώτη φορά δεν υφίσταται το μέιλ Χαρδούβελη, ότι δεν θα υπάρξει πέμπτη αξιολόγηση και ότι η κυβέρνηση με βάση τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει, θα καθορίσει και τον οδικό χάρτη σε ότι αφορά τη ρευστότητα.

Όπως χαρακτηριστικά είπε κατά τη χθεσινή δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας, υπήρξε επαναβεβαίωση της διάθεσης όλων των πλευρών να εργαστούν το συντομότερο δυνατό ώστε να αποκατασταθεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Αναφορά στο θέμα της ρευστότητας έκανε και η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πως η εκταμίευση των χρημάτων θα γίνει όταν υλοποιηθούν οι προϋποθέσεις της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, η συγκεκριμένη συμφωνία είναι το σημείο εκκίνησης και η αποτίμησή της θα γίνει από το Eurogroup.

«Πρώτα η αποτίμηση των θεσμών και μετά η εκταμίευση της δόσης» υποστήριξε χαρακτηριστικά η γερμανίδα καγκελάριος που πρόσθεσε:

«Εάν έχουμε συμφωνία θα υπάρξει επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα και εκταμίευση μέρους της δόσης».

Για το θέμα αυτό, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επεσήμανε πως εφόσον η ελληνική πλευρά εντείνει τους ρυθμούς της θα συγκληθεί σύντομα έκτακτο Eurogroup το οποίο θα αποφανθεί για την εκταμίευση των δανείων που η χώρα έχει λαμβάνειν.

Το χρονικό και η κοινή δήλωση

Στη συνάντηση που διήρκεσε περισσότερο από 3 ώρες και ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, συμμετείχαν εκτός από τον πρωθυπουργό, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο Ούβε Κορσέπιους, γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, κατά τη συνάντηση ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε τους παριστάμενους πως τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας επαρκούν μέχρι τις 15 Απριλίου». Ταυτόχρονα ανελήφθη η πολιτική δέσμευση από όλες τις πλευρές να μην υπάρξει Grexit.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ υπήρξαν κάποια παράπονα σχετικά με τα τεχνικά κλιμάκια. Ο κ. Γιουνκέρ ζήτησε να μην υπάρχει επιθετική ρητορική απέναντί τους από την ελληνική πλευρά.

Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Κομισιόν και του Eurogroup εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση:

«Είμαστε σε πλήρη διάθεση τήρησης της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου του 2015.

Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, δεσμευόμαστε όλοι να επιταχύνουμε τη δουλειά και να ολοκληρώσουμε το γρηγορότερο δυνατόν.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την κυριότητα των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν μία πλήρη λίστα τις επόμενες μέρες.

Επιβεβαιώνουμε την πρακτική συμφωνία κατά την διαδικασία: Η πολιτική συζήτηση γίνεται στις Βρυξέλλες. Η συλλογή των απαραίτητων στοιχείων γίνεται στην Αθήνα.

Το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν».