current views are: 1

20 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση08:30

Διεθνή μέσα: Μεταρρυθμίσεις, μέτρα και… λεφτά

Σε τρία σημεία στέκονται τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση για το ελληνικό ζήτημα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. 

Δημοσίευση 08:30’
αρθρο-newpost

Σε τρία σημεία στέκονται τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση για το ελληνικό ζήτημα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. 

Σε τρία σημεία στέκονται τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση για το ελληνικό ζήτημα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Ένα ότι καμία νέα απόφαση δεν υπάρχει και πρέπει να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα της 20ης Φεβρουαρίου, δεύτερον ότι ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει και τρίτον ότι για να λάβει χρηματοδοτική ανάσα η χώρα θα πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις. 

Μεταρρυθμίσεις που κάποια μέσα βαφτίζουν ακόμα και νέα μέτρα. Όπως το Bloomberg που αναφέρει πως «με τους αρχηγούς της ΕΕ να προειδοποιούν ότι ο χρόνος εξαντλείται για την Ελλάδα ώστε να ξεπεράσει μια αντιπαράθεση για το ενισχύσεων, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσαν ότι η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται να υποβάλει σύντομα νέα μέτρα». 

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Reuters, που επισημαίνει ότι ενώ μια κοινή δήλωση από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ έκανε λόγο για ένα « πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης» «η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε πως τα χρήματα δεν θα αποδεσμευτούν πριν από την υλοποίηση από την Αθήνα  των μέτρων του προϋπολογισμού και άλλων μεταρρυθμίσεων, στις οποίες μέχρι στιγμής ήταν απρόθυμοι να συναινέσουν».

Σύμφωνα με τους Financial Times, «ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας συμφώνησε να επιταχύνει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά απέτυχε να εξασφαλίσει τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση για την ανεπάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων της κυβέρνησης του». Επισημαίνει δε το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας πως «αξιωματούχοι της Ευρωζώνης παραμένουν ανήσυχοι ότι η Αθήνα δεν έχει δεσμευτεί να συμφωνηθούν μεταρρυθμίσεις που θα είναι αποδεκτές από τους διεθνείς πιστωτές της».

Για παιχνίδι πόκερ για την Ελλάδα που εισέρχεται στην αποφασιστική φάση κάνει λόγο η Die Welt, που επισημαίνει πως η Ελλάδα συμφώνησε κάτω από μεγάλη πίεση να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις. 

Το Spiegel καταλήγει στο συμπέρασμα πως όταν η Αθήνα θα δώσει λίστα με εξειδικευμένες μεταρρυθμίσεις, τότε η Ελλάδα θα λάβει την απαιτούμενη χρηματοδοτική βοήθεια.


σχετικα αρθρα