Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Το τέλος των ψεμάτων, τόσο προεκλογικά όσο κυρίως μετεκλογικά, από την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου βλέπει, μετά και τη χθεσινή «μίνι σύνοδο» για την Ελλάδα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς

Ωστόσο, όσοι σπεύσουν να ερμηνεύσουν τη δήλωσή του ως βεβαιότητα για το τί θα πράξει η κυβέρνηση θα κάνουν λάθος. Διότι η μεγάλη αγωνία του τέως Πρωθυπουργού αφορά στη δυνατότητα της νέας κυβέρνησης να εξασφαλίσει την ομαλή παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τους κανόνες που επικρατούν στη νομισματική ένωση. 

«Ξεκάθαρη προϋπόθεση για να σωθεί η Ελλάδα από την ασφυξία, είναι ο κ. Τσίπρας να περάσει τις εξετάσεις των νέων μέτρων. Βαθμολογητές του θα είναι η Τρόικα στην Αθήνα και το Eurogroup στις Βρυξέλλες, την ώρα που ο χρόνος και τα χρήματα τελειώνουν. 

Όπως τελειώνουν και τα ψέματα που ακούγαμε μέχρι τώρα» σημείωσε, λίγο πριν τις 10:00 το πρωί ο κ. Σαμαράς, περιγράφοντας σαφώς τις επιλογές που έχει στα χέρια της η ελληνική κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. είναι βέβαιος, καθώς έχει διαχειριστεί επί 2,5 έτη τις διαβουλεύσεις με τους ευρωπαίους, ότι πέραν κάποιων συμβολικών κινήσεων, οι πιστωτές δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουν απ' όσα θεωρούν ως μείζονος σημασίας μέτρα. Και εκτιμά ότι, πλέον, το Μαξίμου βρίσκεται αντιμέτωπο με την πραγματικότητα. Την εξωτερική και την εσωτερική. 

Στη Συγγρού, άλλωστε, δεν ξεχνούν την περίφημη «συμφωνία» Βαρουφάκη – Eurogroup, η οποία μετά την έντονη αντίδραση που προκάλεσε στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. ουσιαστικά έμεινε ανενεργή. Δεν αποκλείουν και τώρα, ο κ. Τσίπρας πιεζόμενος από το εσωτερικό του μέτωπο να επιστρέψει σε αντιπαραγωγική στάση έναντι των εταίρων και να οδηγήσει προοδευτικά τη χώρα σε ασφυξία και ρήξη με τους εταίρους. 

Εάν πάλι ο κ. Τσίπρας επιδιώξει έναν έντιμο, αλλά και πολιτικά επώδυνο, συμβιβασμό τότε θεωρείται δεδομένο από τους γαλάζιους ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με έντονες αντιδράσεις από το εσωτερικό, με την Αριστερή Πτέρυγα αλλά και την ιδιαιτέρως κινητική, το τελευταίο διάστημα, Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου

Πάνω σε αυτό το δίπολο, στο επιτελείο Σαμαρά στη Συγγρού διαμορφώνει και τις εκτιμήσεις του για το προσεχές διάστημα. Εκτιμήσεις που περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή εκλογών αλλά και το σενάριο ανασύνθεσης του κυβερνητικού σχήματος από την υπάρχουσα Βουλή, δηλαδή το ενδεχόμενο ακόμη και “μεγάλου συνασπισμού”. 

Δεν μπορεί, υπό αυτή την έννοια, να θεωρηθούν τυχαίες ή απολύτως προσωπικές οι απόψεις που διατύπωσαν τις προηγούμενες ημέρες δύο στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Αντ. Σαμαρά. Ο κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης (ανέλαβε πρόσφατα Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού) μίλησε για ενδεχόμενο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ αν το απαιτήσουν οι εξελίξεις ενώ ο κ. Μ. Βορίδης (εκ των στενότερων, πλέον, συνομιλητών του Προέδρου της ΝΔ) που σημείωσε υπαινικτικά πως, στην περίπτωση αδυναμίας της συμπολίτευσης να περάσει τα σχέδια νόμου, τότε θα πρέπει να αναζητηθεί νέα κυβέρνηση από την υπάρχουσα Βουλή. 

Δεν μοιάζει, αυτή τη στιγμή, το πλέον πιθανό σενάριο, ωστόσο προκύπτει πλέον η βεβαιότητα ότι, εφόσον οι περιστάσεις το απαιτήσουν, η Ν.Δ. θα δώσει το παρόν.