Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Λεφτά υπάρχουν… μέχρι τις 15 Απριλίου. Οπότε το χρηματοδοτικό πρόβλημα της Ελλάδας μπορεί να περιμένει για την επίλυσή του ενδεχομένως μέσω ενός νέου Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Η πενταμερής σύσκεψη που μετατράπηκε τελικώς σε οκταμερή δεν οδηγήθηκε σε ναυάγιο. Υπήρξε σύγκληση αλλά όχι ταύτιση, διέρρεαν πηγές της Κομισιόν τα ξημερώματα. Δεν έδωσε όμως και κάποιο απτό αποτέλεσμα για την ελληνική κυβέρνηση αφού ουσιαστικά οι δανειστές αναμένουν από την Ελλάδα να παρουσιάσει τάχιστα και από την αρχή μία σειρά προτάσεων για μεταρρυθμίσεις που θα μπορέσουν να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν. 

Επί της ουσίας  τον γόρδιο δεσμό καλείται να λύσει η Άνγκελα Μέρκελ κατά την συνάντησή της στο Βερολίνο την Δευτέρα με τον Αλέξη Τσίπρα και υπό το άγρυπνο βλέμμα του Μπάρακ Ομπάμα. Αυτό που διαφάνηκε από την οκταμερή ήταν ότι οι δανειστές προτίθενται να απελευθερώσουν το 1,9 δισ. από την ΕΚΤ αλλά όχι τίποτε περισσότερο. Βαριά βαριά να συμφωνήσουν και στην αύξηση των εντόκων γραμματίων κατά επιπλέον πέντε δις ευρώ. 

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε στους συνομιλητές του ότι τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν σχεδόν εξαντληθεί, ωστόσο οι εταίροι μας ζητούν να δουν μεταρρυθμίσεις και μόνο τότε και υπό προϋποθέσεις θα επιτρέψουν την ρευστότητα στην ελληνική οικονομία. 

Αν κάτι κέρδισε η κυβέρνηση από την οκταμερή …αγρυπνία ήταν η διαβεβαίωση ότι δεν τίθεται θέμα Grexit, σενάριο που είχε φουντώσει τα τελευταία 24ωρα μετά την όξυνση της στάσης της ελληνικής πλευράς. 

Εξ αυτού του λόγου ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέλαβε τον ρόλο του κακού κι επισήμανε στον Αλέξη Τσίπρα ότι δημιουργήθηκαν προβλήματα στην συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια εξαιτίας της ρητορικής της κυβέρνησης η οποία πρέπει να κατεβάσει τους τόνους.