«Χάνει χρόνο όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και η πραγματική οικονομία, η οποία περίπου έχει κηρύξει στάση πληρωμών», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Οι Αταίριαστοι» στον ΣΚΑΪ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε πως μέτρα λιτότητας δεν υπήρχαν στο τραπέζι ούτε με την προηγούμενη κυβέρνηση. 

Ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία, ενώ αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του Γιώργου Κατρούγκαλου υπογράμμισε:

Θέτουμε σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδια, που πάνε τη δημόσια διοίκηση πολλά χρόνια πίσω, όπως το νομοσχέδιο του κ. Κατρούγκαλου. Οι προσλήψεις αυτές θα είναι εις βάρος άλλων ειδικοτήτων.

Σε άλλο σημείο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ολοκληρώσει τη στροφή στον ρεαλισμό» και πρόσθεσε: «Ήμασταν η μόνη χώρα που διάβαζε ανάποδα τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου».

«Το e-mail Βαρουφάκη είναι 80% οι μεταρρυθμίσεις που υπήρχαν στο προηγούμενο μνημόνιο», είπε και τόνισε:

Το μόνο που έχει γίνει είναι ένα show του κ. Βαρουφάκη, ενώ έχει καταρρακωθεί η εμπιστοσύνη Ελλάδος - θεσμών. Ο κ. Βαρουφάκης κατάφερε να βάλει όλη την Ευρώπη πίσω από τον Σόιμπλε. Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε ισχυροί και πρέπει να αναζητήσουμε συμμάχους.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «κάθε εβδομάδα επιδεινώνεται το δημοσιονομικό κενό. Η κυβέρνηση μόνη της υπονόμευσε την είσπραξη φόρων. Τα έσοδα του κράτους έρχονται μόνο μέσα από την ανάπτυξη. Πρέπει επιτέλους να μιλήσουμε για το πώς παράγεται ο πλούτος και όχι για το πώς μοιράζεται. 

Εξαπολύοντας επίθεση στον υπουργό Οικονομικών, είπε:

Ο κ. Βαρουφάκης δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας, αλλά την προσωπική του προβολή. Το αποτέλεσμα είναι ότι τις τελευταίες 45 ημέρες η Ελλάδα έχασε πολλούς από τους παραδοσιακούς της συμμάχους. Ο κ. Βαρουφάκης έχει ενοχλήσει πολύ με το προσωπικό του στιλ και δεν έχει τις βασικές γνώσεις, για να φέρει εις πέρας το αντικείμενό του. Θα του συνιστούσα να καθίσει λίγο στο υπουργείο, για να καταλάβει τι σημαίνει να είσαι υπουργός. Να προχωρήσει γρήγορα και να καλύψει το χαμένο έδαφος, το οποίο μόνος του προκάλεσε, αλλιώς να φύγει. Προσωπικά είχα ζητήσει την παραίτησή του.

«Αν καταφέρουν να φέρουν καλύτερη συμφωνία θα είμαι ο πρώτος που θα τους χειροκροτήσει. Μέχρι στιγμής βλέπω μόνο εκθέσεις ιδεών και επικοινωνία και τίποτα ουσιαστικό», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και επεσήμανε ότι η τρόικα δεν έμπαινε στα υπουργεία. «Τον τελευταίο 1,5 χρόνο έμπαινε η τρόικα στο ΥΠΟΙΚ. Είναι αδιάφορο που γίνονται οι συναντήσεις, σημασία έχει η ουσία».

«Εγώ διαπραγματεύτηκα σκληρά με την τρόικα, λέρωσα τα χέρια μου, δεν αισθάνθηκα ότι έκανα κάτι που δεν εξυπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον», δήλωσε. 

Σχολιάζοντας τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, είπε πως «αυτοί που στέγνωσαν τις αποταμιεύσεις τους για να είναι συνεπείς, νιώθουν κορόιδα. Αν και θα ψηφίσω τη ρύθμιση, επιμένω ότι στο γενικότερο σύνολο θα αποδειχθεί ότι υπάρχουν αρκετοί που είχαν να πληρώσουν και εκμεταλλεύτηκαν τη ρύθμιση». 

Όσον αφορά στην Πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ήταν λάθος του που την ψήφισε. «Έδωσα μια ευκαιρία στη Ζωή Κωνσταντοπούλου να ξεφύγει από το παρελθόν της και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο πρότασης μομφής κατά της Προέδρου της Βουλής, αλλά την προσωπική μου εμπιστοσύνη δεν την έχει». 

Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ είπε ότι «η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας είναι εκτός ελέγχου και η αστυνομία απλά κοιτάζει. Αυτό που βλέπω είναι μια ανοχή στους μπαχαλάκηδες».