current views are: 5

20 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση11:34

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με τις 100 δόσεις – Άγριες κόντρες στη Βουλή (Βίντεο)

Θυελλώδης ήταν η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την επανεκκίνηση της οικονομίας, το οποίο υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων.

Δημοσίευση 11:34’
αρθρο-newpost

Θυελλώδης ήταν η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την επανεκκίνηση της οικονομίας, το οποίο υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων.

Θυελλώδης ήταν η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την επανεκκίνηση της οικονομίας, το οποίο υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων.

Το νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει και τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ, τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, ενώ το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή ψήφισαν «παρών». Αρνητική ψήφο έδωσε το ΚΚΕ, καθώς η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτή τροπολογία του για πλήρη διαγραφή χρεών για οικογένειες με εισόδημα έως 20.000 ευρώ και κούρεμα για οικογένειες με διπλάσιο εισόδημα.

Κατά την επί των άρθρων συζήτηση, εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας υποβλήθηκαν αιτήσεις ονομαστικής ψηφοφορίας για τέσσερα άρθρα:

Πρόκειται για τα άρθρα 16-17 (που δίνουν στον υπουργό Οικονομικών την αρμοδιότητα της χορήγησης ρυθμίσεων και της εξαίρεσης απ’ τις ρυθμίσεις – μια υποχώρηση της ανεξαρτησίας της φορολογικής διοίκησης κατά την ΝΔ), το άρθρο 21 (προληπτική προσωρινή φορολόγηση επιχειρήσεων ύποπτων για «τριγωνικές συναλλαγές»), καθώς και το άρθρο 24, που παύει τη λειτουργία της ανωνύμου εταιρείας «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο» και μεταβιβάζει την περιουσία του στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε., μέχρι τη συγκρότηση νέου φορέα αξιοποίησης των δημοσίων ακινήτων τον επόμενο μήνα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, υπερψήφισαν τα τέσσερα άρθρα, ενώ η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι και το ΚΚΕ τα καταψήφισαν. Το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε τα τρία πρώτα άρθρα και καταψήφισε τη διάταξη για το Παράκτιο Αττικό Μέτωπο, ενώ η Χρυσή Αυγή ψήφισε «παρών» στα τρία πρώτα άρθρα και καταψήφισε το άρθρο 24.

Άγριες κόντρες

Η συζήτηση, πάντως ήταν ιδιαίτερα έντονη. Σύμφωνα με την αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, όσοι δεν ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων θα περάσουν από τον έλεγχο της εφορίας.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης εξαπέλυσε πυρά κατά των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, κάνοντας λόγο για «μαθητευόμενους μάγους». Αργότερα, ο ΥΠΟΙΚ είχε κόντρα και με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη.

«Ένα σημαντικό βήμα στη στρατηγική πολιτική της κυβέρνησης να εγκαταλείψει τις μνημονιακές πολιτικές, και με ασφαλή τρόπο να βγάλει τη χώρα από το τέλμα», χαρακτήρισε τη χθεσινή συμφωνία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τους εταίρους, ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης. Παράλληλα, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για δημαγωγία και αδυναμία άσκησης ουσιαστικής κριτικής.

Την αισιοδοξία του ότι το νομοσχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας θα αποβεί ευεργετικό για το ασφαλιστικό σύστημα, εξέφρασε στην ομιλία του ο αρμόδιος υπουργός για την Κοινωνική Ασφάλιση, Δημήτρης Στρατούλης. Ο κ. Στρατούλης δήλωσε και πάλι πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να ακουμπήσει ούτε ένα ευρώ απ’ τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης γιατί η περιουσία είναι των ίδιων των ασφαλισμένων». Σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση των Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας, τα αναμενόμενα έσοδα από την ένταξη οφειλετών στις ρυθμίσεις αναμένεται να ανέλθουν στα 400 επιπλέον εκατομμύρια σε σχέση με την προηγούμενη ρύθμιση και 500 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο για τα επόμενα οκτώ χρόνια.«Η κυβέρνηση όχι απλώς θα εφαρμόζει το πρόγραμμά της κατά γράμμα, αλλά το εφαρμόζει ήδη κατά γράμμα» παρατήρησε ο υπουργός.

Νωρίτερα υπήρξαν έντονες αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το άρθρο 24 του νομοσχεδίου που αφορά στην εκκαθάριση της εταιρείας Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα ξίφη τους με αιχμή τη χθεσινή επταμερή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με ηγέτες και θεσμικούς παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, κατά την ομιλία του που έγινε σε ιδιαίτερα οξείς τόνους, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος αφού χαρακτήρισε ψευδεπίγραφο το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις, επεσήμανε:

Εμείς αγωνιζόμασταν εδώ ως ΠΑΣΟΚ και αγωνιζόμαστε και όποιος έχει να πει κάτι συγκεκριμένο να το πει, γιατί εμείς δυστυχώς μόλις σε δύο μήνες έχουμε να πούμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα κι έχουμε να πούμε πάρα πολύ συγκεκριμένα πράγματα για το lobby της δραχμής, σε αυτούς που έχουν βγάλει τα ευρώ έξω και έχουν τις ζημίες μέσα και περιμένουν μια χώρα φτηνή για να την αγοράσουν.

Απαντώντας ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης επεσήμανε:

Είναι δυνατόν να μας λέτε για δεσμεύεις και διαπλοκή; Εμείς έχουμε πολλά κακά λόγω έλλειψης εμπειρίας, έχουμε όμως ένα καλό: ότι δεν υπάρχει κανένας που θα μας πει «ρε φίλε άστο τώρα… αφού τότε κάναμε αυτό…

Αντιπαράθεση σημειώθηκε εξάλλου και μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη και του Βουλευτή της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο κ. Στρατούλης είπε ότι «τις ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τα μνημόνια που υπέγραψαν και καταδίκασαν τη χώρα, δεν τις ξεπλένει ούτε ο Ειρηνικός Ωκεανός», με τον κ. Γεωργιάδη να αντιτείνει: «Πείτε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Αυτό που υπογράψατε είναι ένα αγνό παρθένο Μνημόνιο».

Οι τόνοι ανέβηκαν εκ νέου όταν ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ανέγνωσε άρθρο του νυν υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη περί Grexit, με τον υπουργό Εσωτερικών να παρεμβαίνει και να τονίζει πως η Βουλή δεν είναι… τηλεοπτική εκπομπή. 


σχετικα αρθρα