current views are: 1

20 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση12:00

Τι σκέφτονται στη ΝΔ για την πρόταση μομφής στην Κωνσταντοπούλου

Η κατάθεση πρότασης μομφής κατά της σημερινής Προέδρου της Βουλής βρίσκεται όλο και περισσότερο στο επίκεντρο των συζητήσεων στα πηγαδάκια βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Δημοσίευση 12:00’
αρθρο-newpost

Η κατάθεση πρότασης μομφής κατά της σημερινής Προέδρου της Βουλής βρίσκεται όλο και περισσότερο στο επίκεντρο των συζητήσεων στα πηγαδάκια βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Η κατάθεση πρότασης μομφής κατά της σημερινής Προέδρου της Βουλής βρίσκεται όλο και περισσότερο στο επίκεντρο των συζητήσεων στα πηγαδάκια βουλευτών της αντιπολίτευσης. Πρώτος, ο Μάκης Βορίδης από τη ΝΔ, άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο το κόμμα του να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που δίνει ο κανονισμός της Βουλής. 

«Τα έχουμε υπόψη μας. Θα δούμε, δεν λέω τι θα κάνουμε. Θα έχουμε υπόψη μας τις κοινοβουλευτικές μας δυνατότητες», ανέφερε χαρακτηριστικά στο BHMA FM ο κ. Βορίδης. Προς το παρόν πάντως, το ενδεχόμενο αυτό παραμένει μόνο ως σκέψη, καθώς, όπως έλεγε παλιό και έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος της ΝΔ, δεν έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες και ούτε είναι καιρός ακόμη για να γίνει κάτι τέτοιο. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή για δύο λόγους δεν μπορεί να προχωρήσει μια πρόταση μομφής, ο ένας είναι πολιτικός και ο άλλος πρακτικός. Όπως εξηγούσε στο newpost.gr o γαλάζιος κοινοβουλευτικός παράγοντας, πολιτικά συμφέρει τη ΝΔ, να βγαίνει ο Αλέξης Τσίπρας και να προσπαθεί να πει κάτι από το βήμα της Βουλής και σε λίγα λεπτά η κυρία Κωνσταντοπούλου με παρέμβασή της να τον έχει αποδομήσει.  

Δεύτερον, για να έχει αποτέλεσμα μια τέτοια κίνηση και να μην αποδειχτεί μόνο μια επικοινωνιακή προσπάθεια, θα πρέπει να έχουν εξασφαλιστεί ψήφοι και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ για να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός. Στο πλαίσιο αυτό, πάντως, έχουν ξεκινήσει κάποιες συζητήσεις μεταξύ βουλευτών κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίες όμως είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο και περιορίζονται μόνο σε προσωπικό επίπεδο. 

Ο προβληματισμός όμως, για τον τρόπο που λειτουργεί το κοινοβούλιο υπό την Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά και η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω, είναι έντονος. Ο Πρόεδρος της Βουλής είναι ο τρίτος τη τάξει πολιτειακός παράγοντας, υπενθύμιζε κορυφαίος βουλευτής της ΝΔ και για το λόγο αυτό θα πρέπει να σέβεται την ισχύ και το κύρος της θέσης και να είναι απόλυτα θεσμικός. «Από τη στιγμή που εκλέγεται στο θώκο του Προέδρου θα πρέπει να φέρεται ακομμάτιστα και να ξεχάσει σε ποιο κόμμα ανήκει», σημείωνε. 

«Τόσο ο Απόστολος Κακλαμάνης, όσο και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, κράτησαν ψηλά το κύρος του Κοινοβουλίου και ισορρόπησαν άγριες καταστάσεις στην Ολομέλεια σε μια δύσκολη περίοδο, κατά την οποία μάλιστα ο πολιτικός κόσμος της χώρας είχε απαξιωθεί», τόνιζε το ίδιο γαλάζιο στέλεχος. «Τώρα φτάσαμε, ακόμη και συνάδελφοί της στον ΣΥΡΙΖΑ, να  μετανιώνουν την ώρα και τη στιγμή που την ψήφισαν» έλεγε χαρακτηριστικά. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες και η Ντόρα Μπακογιάννη, παρά τη σκληρή λεκτική αντιπαράθεση που είχαν στην αίθουσα της Ολομέλειας. Η βουλευτής της ΝΔ, μιλώντας στους Αταίριαστους του ΣΚΑΙ, στηλίτευσε το γεγονός, πως αντί να βγαίνει εικόνα ομοθυμίας της Βουλής, την ώρα που ο πρωθυπουργός πηγαίνει σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση, η κυρία Κωνσταντοπούλου έκανε ότι μπορούσε για να δυναμιτίσει το κλίμα. «Η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπηρετεί αλλότρια συμφέροντα. Έχει δική της ατζέντα την οποία και υπηρετεί», κατέληξε η πρώην υπουργός.


σχετικα αρθρα