Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος 

Σε δισεπίλυτο γρίφο έχει μετατραπεί η ρύθμιση του νομοσχεδίου για τις 100 δόσεις που αφορά το μέλλον της λειτουργίας του Παράκτιου Μετώπου. 

Πρόκειται για διάταξη που έχει προκαλέσει ένταση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και έχει οδηγήσει την αρμόδια υπουργό, Νάντια Βαλαβάνη σε τέσσερις νομοτεχνικές βελτιώσεις. 

Συγκεκριμένα, στο επίμαχο άρθρο 24 του νομοσχεδίου, υπήρξαν αρχικά αλλαγές μετά από αντίδραση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να μην περάσει η ΕΤΑΔ (Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου) στο ΤΑΥΠΕΔ αλλά σε νέο υπό σύσταση φορέα. Στη συνέχεια, η ΝΔ έβαλε θέμα για τη διάταξη που διαλύει την εταιρία Παράκτιο Μέτωπο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη πιθανότητα, στη δίκη που θα γίνει σε ένα περίπου μήνα (και αφορά αντιδικία της Παράκτιο Μέτωπο με το Λαγονήσι Resort), να μην μπορεί το δημόσιο να εκπροσωπηθεί. 

Αντιδρώντας σε αυτό αρχικώς, η κ. Βαλαβάνη προχώρησε σε νέα νομοτεχνική βελτίωση που επί της ουσίας απαγόρευε τη διεξαγωγή της δίκης. 

Ωστόσο κατά την έναρξη της σημερινής συζήτησης στην Ολομέλεια, η υπουργός άλλαξε εκ νέου τη διάταξη, προκειμένου να μην υπάρξουν παρερμηνείες και θεωρηθεί πως γίνεται παρέμβαση στο έργο ης Δικαιοσύνης. Με τη νέα αλλαγή, επί της ουσίας διασφαλίζονταν πως το ελληνικό δημόσιο θα εκπροσωπηθεί στην εν λόγω δίκη ανεξάρτητα με τη τύχη της Παράκτιο Μέτωπο. 

Και πάλι όμως, η διάταξη άλλαξε, με την υπουργό να ανακοινώνει την τέταρτη κατά σειρά νομοτεχνική βελτίωση, βάσει της οποίας, η Παράκτιο Μέτωπο δεν εκκαθαρίζεται αλλά περνά αυτούσια στην ΕΤΑΔ. 

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, προχώρησε και εκείνος σε νομοτεχνική βελτίωση σε έτερο άρθρο του νομοσχεδίου (21), μειώνοντάς σε τρεις από δώδεκα μήνες το χρόνο επιστροφής των χρημάτων που προκαταβολικά δίνουν στο κράτος εκείνοι που κάνουν εισαγωγές από το εξωτερικό (σε περιπτώσεις που υπάρχει υποψία για τριγωνικές συναλλαγές). 

Αξίζει να επισημανθεί ότι αργά το βράδυ θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία μετά από σχετικό αίτημα της ΝΔ και της Χ.Α.