Μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη των μεταρρυθμίσεων και να προχωρήσει στην υλοποίησή τους έστειλε η γερμανίδα Καγκελάριος, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες

Η Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συζητήσεις που έγιναν στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., τονίζοντας ωστόσο ότι κάθε μεταρρύθμιση που απορρίπτεται από την ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο του προγράμματος, θα πρέπει ν α έχει ισοδύναμη πρόταση. Όπως είπε:

Καλύψαμε μια πολύ μεγάλη παλέτα θεμάτων. H ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την ευθύνη των μεταρρυθμίσεων. H Ελλάδα μπορεί να αντικαταστήσει μεταρρυθμίσεις με άλλες, εάν φέρνουν το ίδιο αποτέλεσμα - αυτό θα το κρίνουν οι θεσμοί, στους οποίους θα παρουσιάσει λεπτομερή λίστα μεταρρυθμίσεων τις επόμενες ημέρες. Η αξιολόγηση του καταλόγου μεταρρυθμίσεων θα γίνει στις Βρυξέλλες από τους θεσμούς.

Πάντως, η κυρία Μέρκελ επικαλέστηκε έγγραφο των ελληνικών αρχών από τις 10 Ιανουαρίου, εννοώντας την πρώτη παράταση του προγράμματος, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτό καταγράφονται δεσμεύσεις στο πλαίσιο της 5ης αναθεώρησης. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί να αντικαταστήσει κάποιες από τις δεσμεύσεις αυτές στη βάση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Χαρακτηριστικά δήλωσε: 

 

Έχουμε ένα έγγραφο της  10ης Δεκεμβρίου και είναι μέσα στην 5η αναθεώρηση του προγράμματος προσαρμογής. Εκεί κατεγράφη τι είχε αποφασιστεί, τι πρέπει να γίνει και, εμείς χθες είπαμε ότι, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει στο πλαίσιο της 20ης Φεβρουαρίου να κινηθεί και αυτό αναφέρεται στο πλαίσιο του 2ου πακέτου.

Και σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να μας παρουσιάσει πακέτο μεταρρυθμίσεων. Έχει, δηλαδή, τη δυνατότητα να αντικαταστήσει με άλλες, τις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούσαν την 10η Δεκεμβρίου. Και οι θεσμοί θα διαπιστώσουν αν θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα και θα το παρουσιάσουν στο Εurogroup.

Παράλληλα, απέρριψε τη συζήτηση για Grexit ή Graccident τονίζοντας:

Εγώ δεν συμμετείχα σε συζητήσεις για Grexit ή Graccident και δεν θα μπω σε αυτές. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό να κρατήσουμε την ελλάδα στο ευρώ και χθες εργαστήκαμε σε αυτήν την κατεύθυνση.

Η γερμανίδα Καγκελάριος επανέλαβε ότι ισχύει απολύτως και πλήρως το πλαίσιο της 20ης Φεβρουαρίου.  «Πρέπει να εφαρμοστεί κάθε παράγραφος αυτής της συμφωνίας και σε αυτή υπάρχει η παράγραφος, που λέει ότι η εκταμίευση οποιασδήποτε δόσης του προγράμματος και τα χρηματα απο τα ομόλογα, θα δοθούν μόνο όταν οι θεσμοί παρουσιάσουν μια αποτίμηση και αυτή κριθεί θετική από το Eurogroup» επισήμανε.