«Δεν υπάρχει πέμπτη αξιολόγηση» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει υποχρέωση της χώρας για υφεσιακά μέτρα. Διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει θέμα βραχυχρόνιας ρευστότητας, όπως και ότι είναι ασφαλείς οι καταθέσεις.

«Επιβεβαιωθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι εταίροι της σέβονται απολύτως τη συμφωνία Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Και στη Σύνοδο και στην επταμερή βάλαμε στο τραπέζι και προστατεύσαμε αυτή τη συμφωνία. Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώθηκε η πεποίθησή μας ότι η πολιτική διαπραγμάτευση είναι το κλειδί για να ξαναβάλουμε σε ράγες τη συμφωνία με τους εταίρους» ανέφερε.

«Η αίσθησή μου είναι πως οι πρoσπάθειές μας στέφθηκαν με επιτυχία. Επιβεβαιώσαμε κάτι εξαιρετικά κρίσιμο: ότι έχουμε όλοι την ίδια ανάγνωση πάνω στη συμφωνία 20ης Φεβρουαρίου».

Και τόνισε: 

Πρώτον: Δεν υπάρχει πέμπτη αξιολόγηση. Δεν υποχρεούται η Ελλάδα σε υφεσιακά μέτρα. Δεύτερον: Κατέστη σαφές ότι οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για τη συγκρότηση της λίστας των μεταρρυθμίσεων, τη νομοθέτηση και την υλοποίησή τους. Τρίτον, ξεκαθαρίσαμε τη διαδικασία. Οι συνομιλίες για θέματα πολιτικής θα γίνονται στις Βρυξέλλες, στην Αθήνα αποστολή μόνο για τη συγκέντρωση τεχνικών πληροφοριών».

O πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, εν μέσω μιας δύσκολης και σκληρής διαπραγμάτευσης, δεν εξαντλείται εκεί, αλλά έχει ήδη αρχίσει να νομοθετεί το πρόγραμμά της. Διαπραγματευόμαστε αλλά ταυτόχρονα κυβερνάμε, έχουμε ξεκινήσει ήδη τις μεταρρυθμίσεις».

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός πως επιβεβαιώθηκε σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο ότι στη χώρα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και ότι χρέος μας είναι να την αντιμετωπίσουμε.

«Θεωρώ ότι έχουμε θετικό απολογισμό στα πλαίσια του δυνατού. Υπάρχουν δυνατότητες διαπραγμάτευσης και συνεννόησης παρά το γεγονός ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί είναι εξαιρετικά δυσμενείς, θα προχωρήσουμε γοργά σε αποφάσεις που θα άρουν το συντομότερο δυνατό τα χρηματοδοτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Μένει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις. Το επόμενο διάστημα χρειάζεται εγρήγορση και συνεργασία με τους θεσμούς σε υψηλό επίπεδο για να χτίσουμε εμπιστοσύνη» σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «συμφωνήσαμε όλοι μας να μην πούμε πότε θα υποβάλουμε τη λίστα. Είπαμε ότι θα συντονίσουμε την προσπάθεια για να γίνει το συντομότερο δυνατό. Και το συντομότερο δυνατό θα κινηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται για να γίνει το Eurogroup».

«Ξεχάστε τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης»

«Και η κυρία Μέρκελ και εμείς επαναβεβαιώνουμε: Ξεχάστε τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Δεν υπάρχουν υφεσιακά μετρα, δεν υπάρχει δέσμευση για πλεόνασμα 3,5%. Διαβάστε τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου» επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι «τα μέτρα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε, θα έχουν θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, που θα μας δώσει τη δυνατότητα για θετικό πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2015. Υπολογίζουμε στο 1%-1,5%».

Ερωτηθείς για το κλίμα στην επταμερή σύσκεψη, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ήταν φιλικό. «Με ειλικρίνεια έθεσα τα ζητήματα στους εταίρους, νομίζω ότι υπήρξε αλληλοκατανόηση. Υπάρχει ευκαιρία να οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης. Δεν λύσαμε τις διαφορές μας, όμως έχει σημασία να ξέρουμε σε τι συμφωνούμε και σε τι διαφωνούμε. Όπως μου είπε η Άνγκελα Μέρκελ "είναι προτιμότερο να συζητάμε μεταξύ μας, παρά να συζητούν άλλοι για μας"» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβεβαίωση για ρευστότητα και καταθέσεις

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα βραχυχρόνιας ρευστότητας σημειώνοντας: 

Οι υποχρεώσεις μας τόσο προς τους πολίτες όσο και προς τους θεσμούς είναι απολύτες διασφαλισμένες. Και είναι αυτονόητη η ασφάλεια των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες. Απευθύνομαι στους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Πολλοί εσκεμμένα θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν κλίμα ανασφάλειας. Και προειδοποιούμε όσους προσπαθούν να παίξουν με τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών. Ματαιοπονούν.

«Ευθύνη της κυβέρνησης οι μεταρρυθμίσεις»

Σημείωσε ακόμα ότι έρχονται μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. «Χθες, μαζί με το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις, νομοθετήσαμε για τις τριγωνικές συναλλαγές. Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με τα συμφέροντα και ζήτησα την υποστήριξη των εταίρων σε αυτή μας την απόφαση» είπε, κάνοντας αναφορά στη λίστα Λανγκάρντ, εξηγώντας ότι από τις 2062 υποθέσεις μόνο οι 25 έχουν ελεγχθεί. «Γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν δεσμευμένες με συμφέροντα. Εμείς, μόνη δέσμευση, έχουμε απέναντι στον λαό» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα καταθέσουμε τις προτάσεις, το συνολικό πακέτο για τις μεταρρυθμίσεις, μετά την απο κοινού τεχνική επεξεργασία στο Brussels Group. Θα κατατεθούν στο Εurogroup προς έγκριση και μετά θα είναι δυνατή μια σταδιακή εκροή χρημάτων, είτε αυτά που αφορούν τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών -που ανήκουν στην Ελλάδα- είτε τα υπολειπόμενα των 7 δισ. ευρώ».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «χθες δεν έγινε καμία συζήτηση για την ουσία του περιεχομένου των μεταρρυθμίσεων. Είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης να διατυπώσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, η συζήτηση για το περιεχόμενο είναι κάτι που αφορά την ελληνκή κυβέρνηση. Χθες ξεδιαλύναμε κάτι πολύ σημαντικό: Όχι υφεσιακά μέτρα. Είχα την ανάγκη σε μία τετ α τετ συνάντηση να τους ρωτήσω "υπάρχει ανάγκη πέμπτης αξιολόγησης;", μου είπαν "όχι"». Τους είπα "πρέπει να εφαρμόσω ό,τι δεν εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση;", μου είπαν "όχι"».

Σχόλιο για Βαρουφάκη

Σε ερώτηση του newpost για τον Γιάνη Βαρουφάκη και το κατά πόσο υπήρξαν πιέσεις των εταίρων για απομάκρυνσή του, ο κ. Τσίπρας απάντησε:

Δεν είναι, καν, αντιπαράθεση μεταξύ κρατών, δεν είναι ελληνογερμανική κόντρα, είναι πολιτική κόντρα. Στο πλαίσιο αυτής της διαπραγμάτευσης υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες. Η θέση του υπουργού Οικονομικών είναι ούτως ή άλλως μια δύσκολη θέση. Υπήρξε μια προσπάθεια αποδόμησης του Γιάνη Βαρουφάκη από μερίδα του ευρωπαϊκού τύπου. Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει απόλυτα τον υπουργό Οικονομικών, η ελληνική κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά, δεν υπάρχουν προσωπικές στρατηγικές.

Προφανώς και δεν υπήρξε, ούτε καν, νύξη για το θέμα αυτό σε πολιτικό επίπεδο. Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα. Όπως δεν θα μπορούσα εγώ να σχολιάσω ποιους θα επέλεγαν Φρανσουά Ολάντ και Άνγκελα Μέρκελ για υπουργούς, κανένας δεν θα μπορούσε να το θέσει και σε μένα.

Παράλληλα, απάντησε και σε σενάρια περί πτώσης της κυβέρνησης. «Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν με μηχανορραφίες. Πέφτουν όταν χάσουν την στήριξη του λαού. Εμείς, δόξα τω λαώ και δόξα τω Θεώ, την έχουμε αυτήν την στήριξη».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στον πρόεδρο της ΕΚΤ, λέγοντας ότι «ο κ. Ντράγκι συμμετείχε συμβουλευτικά στη συνάντηση. Δεν είναι εκλεγμένος πολιτικός και δεν γινόταν να εμπλακεί στον διάλογο. Έχοντας παρακολουθήσει τη συνάντηση το μόνο που θα μπορούσε να πει είναι ότι είναι περισσότερο αισιόδοξος».