Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Με ένταση και εκατέρωθεν επιθέσεις, μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τις 100 δόσεις. Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί είναι η κόντρα του υπουργού των Εσωτερικών Νίκου Βούτση και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.

Κατά τη συζήτηση πρώτος το λόγο πήρε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος χρησιμοποίησε δριμύτατους χαρακτηρισμούς, επιτέθηκε στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη αλλά και στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση κάνει τη διαπραγμάτευση. Άφησε μάλιστα αιχμές για τη σχέση της κυβέρνησης με το λεγόμενο λόμπι της δραχμής και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για όψιμο φιλοαμερικανισμό.

Απαντώντας, ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι δεν μπορεί να λέγονται τέτοια πράγματα από τον κ. Βενιζέλο, τον  οποίο και κατηγόρησε πως με τη πολιτική του το πρόβλημα του δημοσίου χρέους, έγινε τριπλό, καθώς προστέθηκε και εκείνο του ιδιωτικού καθώς και των τραπεζών. Ακόμα, πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να γίνονται αναφορές σε συμφέροντα και διαπλοκή από το ΠΑΣΟΚ, ενώ προκάλεσε αν υπάρχουν στοιχεία για ανατροπές σε μισθούς και συντάξεις, να κατατεθούν.

Λάβρος για Βαρουφάκη και «λόμπι δραχμής»

Συγκεκριμένα, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρκτήρισε ψευδεπίγραφο το νομοσχέδιο λέγοντας πως δεν αφορά την οικονομία. Για τη χθεσινή συνάτνηση του πρωθυπουργού με τους ετέρους είπε πως «χάσαμε ένα ολόκληρο μήνα», καθώς και ότι η χώρα διαπραγματεύτεται σε χειρότερη θέση.             

«Ή πηγαίνεις στη ρήξη και τη χαίρεσαι και την απολαμβάνεις επειδή ζεις στο δικό σου Κούγκι αλλά δεν έχεις εντολή της κοινωνίας να το κάνεις, ή ακολουθείς το δρόμο της ευθύνης και του πολιτικού κόστους, αλλά εκεί δεν έχεις την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να το κάνεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τον κ. Βαρουφάκη είπε, ότι ψεύδεται ασύστολα ενώπιον της Βουλής για τη «τη δήθεν αναζήτηση της προηγούμενης παράτασης της κύριας σύμβασης χρηματοοικονομικής διευκόλυνσης και είναι διεθνώς δακτυλοδεικτούμενος. Σημείωσε δε ότι κατά την επίσκεψη που είχε κάνει στον πρωθυπουργό του είχε παραδώσει αντίγραφο του νόμου με τον οποίον κυρώθηκε η προηγούμενη παράταση.

«Εμείς αγωνιζόμασταν εδώ ως ΠΑΣΟΚ και αγωνιζόμαστε και όποιος έχει να πει κάτι συγκεκριμένο να το πει, γιατί εμείς δυστυχώς μόλις σε δύο μήνες έχουμε να πούμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα κι έχουμε να πούμε πάρα πολύ συγκεκριμένα πράγματα για το lobby της δραχμής, σε αυτούς που έχουν βγάλει τα ευρώ έξω και έχουν τις ζημίες μέσα και περιμένουν μια χώρα φτηνή για να την αγοράσουν», πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι το δικό του κόμμα δεν έχει δεσμεύσεις.

«Μιλάτε εσείς…»

Απαντώντας κατά τη δική του τοποθέτηση ο κ. Βούτσης είπε ότι αντιλαμβάνεται την ανάγκη για πολιτική δικαίωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πως δεν εκπλήσσεται από τον χρόνο της ομιλίας του, υπενθυμίζοντας ότι στη συζήτηση που είχε γίνει για τα υποβρύχια είχε μιλήσει 72 λεπτά.

«Είναι δυνατόν να μιλάμε για ρευστότητα τραπεζών, δημοσίου, για χρέη, όταν είναι σαφέστατο γεγονός πως μπήκαμε με κρατικό χρέος και μετά από πέντε χρόνια έχουμε  τρία; Το ιδιωτικό, το τραπεζικό και το δημόσιο . Επ' αυτού δεν λέμε τίποτα;», αναρωτήθηκε ρητορικά και πρόσθεσε: «είναι δυνατόν να μας λέτε για δεσμεύεις και διαπλοκή; Εμείς έχουμε πολλά κακά λόγω έλλειψης εμπειρίας, έχουμε όμως ένα καλό: ότι δεν υπάρχει κανένας που θα μας πει «ρε φίλε άστο τώρα.. αφού τότε κάναμε αυτό…».