current views are: 3

20 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση17:27

Διεθνή ΜΜΕ: Οι αυστηροί όροι της Μέρκελ, οι δεσμεύσεις Τσίπρα και οι υποσχέσεις Γιουνκέρ

Εκτενείς αναφορές τόσο στη χθεσινή επταμερή σύνοδο για το θέμα της Ελλάδας όσο και στις σημερινές συνεντεύξεις Τύπου των συμμετεχόντων της, κάνουν τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. 

Δημοσίευση 17:27’
αρθρο-newpost

Εκτενείς αναφορές τόσο στη χθεσινή επταμερή σύνοδο για το θέμα της Ελλάδας όσο και στις σημερινές συνεντεύξεις Τύπου των συμμετεχόντων της, κάνουν τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. 

Εκτενείς αναφορές τόσο στη χθεσινή επταμερή σύνοδο για το θέμα της Ελλάδας όσο και στις σημερινές συνεντεύξεις Τύπου των συμμετεχόντων της, κάνουν  λόγο τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. 

«Η Μέρκελ θέτει αυστηρούς όρους για την βοήθεια προς την Ελλάδα, ο Γιουνκέρ προσφέρει ευρωπαϊκό χρήμα» τονίζει το Reuters σε ανταπόκρισή του από τις Βρυξέλλες. «Η γερμανίδα καγκελάριος είπε την Παρασκευή πως η Ελλάδα θα λάβει χρηματοδότηση μόνο εάν εγκριθεί η λεπτομερής λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε ότι θα παρουσιάσει η Αθήνα» γράφει το πρακτορείο που προσθέτει ότι «δόθηκε ωστόσο κάποια ευελιξία στις μεταρρυθμίσεις που θα επιλέξει να κάνει η ελληνική πλευρά».

Αναφορά γίνεται και στην υπόσχεση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ για εκταμίευση 2 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστική κρίσης. 

Από την πλευρά του το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο αξιωματούχο των Βρυξελλών σημειώνει πως η Αθήνα μπορεί να λάβει χρήματα από το πακέτο διάσωσης ακόμη και την επόμενη εβδομάδα εάν ο πρωθυπουργός παρουσιάσει μία λίστα μεταρρυθμίσεων που θα εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Το πρακτορείο αναφέρει πως οι ηγέτες της ΕΕ προσπαθούν να δώσουν εκ νέου πνοή στις συνομιλίες κατά τη συνάντηση των Βρυξελλών αφήνοντας να εννοηθεί πως θα υπάρχει αποδέσμευση κονδυλίων σε περίπτωση που η Ελλάδα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. 

Το πρακτορείο Associated Press εστιάζει στις δηλώσεις Γιουνκέρ για τα κονδύλια που θα εκταμιεύσει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και στην απάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ταυτόχρονα σημειώνεται πως η ανακοίνωση αυτή έρχεται «λίγες ώρες μετά τη σύσταση που έκαναν στον πρωθυπουργό οι ηγέτες της ΕΕ να έρθει τις επόμενες ημέρες με μία σειρά περικοπών στον προϋπολογισμό και αυξήσεων στους φόρους ώστε να εξισορροπήσει τα δημοσιονομικά της χώρας του προτού πάρει οικονομική βοήθεια»

«Ο Τσίπρας» ωστόσο «αρνήθηκε να δεσμευτεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία καθώς όπως είπε “οι προθεσμίες το μόνο που δημιουργούν είναι περισσότερη πίεση».

Στην δέσμευση του Γιουνκέρ εστιάζει και η ρωσική ιστοσελίδα Russia Today που σημειώνει πως οι δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν έρχονται μία ημέρα μετά τις συνομιλίες που είχε ο πρωθυπουργός με τους ηγέτες της ΕΕ για το ελληνικό ζήτημα. 

«Οι ελληνικές αρχές ανέφεραν την Παρασκευή πως θα προχωρήσουν προς την εκπλήρωση των προϋποθέσεων που έθεσαν οι διεθνείς πιστωτές προς την εκπόνηση ενός πιο λεπτομερούς προγράμματος μεταρρυθμίσεων, έπειτα από τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα πως ο κυβερνητικός συνασπισμός θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειες του για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας» αναφέρει το RT. 

Για «αχτίδες» διαπραγμάτευσης που ξανάνοιξαν στη άτυπη σύνοδο κορυφής στην ΕΕ, κάνει λόγο η  εφημερίδα La Repubblica που σημειώνει πως Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένουν δεσμευμένες στη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. 

Η ιταλική εφημερίδα κάνει αναφορά στη δέσμευση του πρωθυπουργού για αποστολή της νέας λίστας των μεταρρυθμίσεων και σημειώνει πως το κλίμα έντασης βαίνει προς εκτόνωση. 


σχετικα αρθρα