Κόντρα ξέσπασε μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών και της ΚΕΔΕ με αφορμή το άρθρο 45 του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση που ψηφίστηκε προχτές στη Βουλή.

Σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΣ χαρακτήρισε «απολύτως αβάσιμες» τις κατηγορίες που είχε εξαπολύσει νωρίτερα η ΚΕΔΕ «περί δήθεν μεθόδευσης της κυβέρνησης, μέσω του άρθρου 45 του άρτι ψηφισθέντος Ν. 4320/2015 για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, προκειμένου να προσπορίσει οφέλη στην περιφερειάρχη Αττικής».

«Πιθανόν, η ηγεσία της ΚΕΔΕ κρίνει με βάση πρακτικές που είχε γνωρίσει στο παρελθόν με "κομματικούς φίλους" και "τακτικούς θαμώνες" των πολιτικών γραφείων των προηγούμενων κυβερνήσεων» σημειώνει το υπουργείο Εσωτερικών και προσθέτει:

«Αν η ηγεσία της ΚΕΔΕ έκανε τον κόπο να διαβάσει προσεκτικότερα το περιεχόμενο του "επίμαχου" άρθρου, θα έβλεπε ότι αντικείμενό του αποτελεί η δυνατότητα των Περιφερειών να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις με ΔΕΚΟ (π.χ. ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ κ.λπ.), προκειμένου να υλοποιούν δράσεις για την ανακούφιση ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, και όχι το επισιτιστικό πρόγραμμα, που ως γνωστόν υλοποιείται στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος, ούτε φυσικά η μεταφορά του “τεκμηρίου αρμοδιότητας” για τα θέματα κοινωνικής πολιτικής από τους δήμους στις Περιφέρειες».

Προσθέτει δε ότι «άλλωστε, αν προσχωρούσε κανείς στη λογική της διοίκησης της ΚΕΔΕ, πώς δικαιολογείται η - κατά τη γνώμη μας εύλογη - απαίτηση των δήμων να έχουν "μερίδιο" στη διαχείριση του ΕΣΠΑ, τη στιγμή που το αντίστοιχο "τεκμήριο αρμοδιότητας” σε σχέση με την ανάπτυξη ανήκει στις Περιφέρειες;»

Τέλος, το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ζητά ψυχραιμία και τονίζει:

Σε συνθήκες πρωτοφανούς ανθρωπιστικής κρίσης, αυτό που προέχει είναι κινητοποίηση και η συνέργεια όλων των δυνάμεων στην κατεύθυνση της ανακούφισης των συνανθρώπων μας και όχι οι μικροψυχίες και οι διχασμοί. Γι' αυτό και η κυβέρνηση κινείται με γνώμονα την αποτελεσματικότερη ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, αντιμετωπίζοντας ως ισότιμους και πολύτιμους εταίρους και τους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης.

Σημειώνεται πως η ΚΕΔ​Ε σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα εξέφρασε την κατηγορηματική της αντίθεση στο περιεχόμενο του άρθρου 45.

Όπως υποστηρίζει η ΚΕΔΕ, με το παρόν άρθρο επιχειρείται με τρόπο αόριστο και νομικά επισφαλή η ανατροπή της ισχύουσας νομοθεσίας (Ν 3463/2006) , που ορίζει πως η αρμοδιότητα της κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης έχει απονεμηθεί στους Δήμους.

Η Ένωση επισημαίνει ότι η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα στις Περιφέρειες να καταρτίζουν και να υλοποιούν προγράμματα και δράσεις κοινωνικής πολιτικής για την ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ενώ παράλληλα τους δίνεται η δυνατότητα να συνάπτουν, για την υλοποίηση των δράσεων αυτών, προγραμματικές συμβάσεις με δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς κοινωνικής ωφέλειας.

Η ΚΕΔΕ καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα όσα προβλέπονται στο άρθρο 45 του νόμου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, σχετικά με τις δυνατότητες των Περιφερειών να ασκούν την αρμοδιότητα της κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης η οποία έχει απονεμηθεί στους δήμους, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, θα αντιδράσει άμεσα προς την ακύρωση της διάταξης αυτής με κάθε νόμιμο τρόπο.