Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Γύρω από μία μεγάλη ροτόντα στολισμένη με λουλούδια όπως συνηθίζεται στα τραπέζια των γάμων ελήφθησαν οι μεγάλες αποφάσεις για το πώς διαμορφώνονται πλέον οι σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές.

Την συζήτηση άνοιξε ως «οικοδεσπότης» ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για να επισημάνει πως «διαπιστώθηκε πως ήταν αναγκαίο να γίνει αυτή η συνάντηση για να λυθούν ορισμένες παρεξηγήσεις».

Η συγκεκριμένη αναφορά του κ. Τουσκ έδωσε την πάσα στον έλληνα πρωθυπουργό για να πάρει εν συνεχεία τον λόγο και να επισημάνει την βούληση της ελληνικής πλευράς να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. «Εμείς θέλουμε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας που απορρέουν από την συμφωνία, όμως περιμένουμε το ίδιο να γίνει και με εσάς» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας για να προσθέσει: «Χρειαζόμαστε χρόνο για να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, όμως ολοένα και σφίγγει ο κλοιός γύρω μας».

Εκείνη την στιγμή μπήκε στην συζήτηση ο Γερούν Ντάινσεμπλουμ για να σχολιάσει με το σύνηθες ύφος του ότι η συμφωνία λέει ρητά «ότι καμία πλευρά δεν μπορεί να προβεί σε μονομερείς ενέργειες» υπονοώντας τα δύο νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις που κατατέθηκαν στην Βουλή και ότι η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε τέτοιες πράξεις παραβλέποντας τις υποδείξεις των τεχνικών κλιμακίων. Τον επικεφαλής του Γιουρογκρουπ διέκοψε ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας πως το Γιουρογκρουπ ήταν ενήμερο και σύμφωνο για το πρώτο νομοσχέδιο ενώ αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να θεωρείται μονομερής ενέργεια ένα νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει την ανθρωπιστική κρίση στην χώρα».

Ακολούθως ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ προσπάθησε να μαλώσει τον Έλληνα πρωθυπουργό λέγοντας ότι» το κλίμα που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες ήταν άσχημο και ότι δεν επιτρέπεται να παρατηρείται άσχημη συμπεριφορά προς τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα».  «Ναι αλλά δεν μπορούν να παρεμβαίνουν και σε θέματα εθνικής κυριαρχίας» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά ότι «εκείνο που ζητάμε είναι να προχωρήσει η εφαρμογή της συμφωνίας και να σταματήσει ο στραγγαλισμός της χώρας από την ΕΚΤ».

Ο Μάριο Ντράγκι δεν έδειξε να συγκινείται από την παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού και επεσήμανε ότι ο ίδιος λειτουργεί προς το συμφέρον των χωρών μελών της ευρωζώνης αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι ενδεχομένως και να αποδεσμευθούν τα 1,9 δις ευρώ από την αξιοποίηση ελληνικών ομολόγων.

Η Άνγκελα Μέρκελ όταν πήρε τον λόγο μπήκε κατευθείαν στο ψητό ρωτώντας τον Αλέξη Τσίπρα αν «προτίθεται η κυβέρνησή σας να παρουσιάσει σε ένα νέο γιουρογκρουπ προτάσεις για μεταρρυθμίσεις που εσείς θα επιλέξετε ως ισοδύναμα προτάσεων  που υπήρχαν στο email Βαρουφάκη».

Ο πρωθυπουργός απάντησε θετικά και από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ είπε «ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος», όμως η ελληνική πλευρά «οφείλει πάντα να τηρεί τα όσα έχουν συμφωνηθεί».

Σε γενικές γραμμές όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν πως η κατάσταση έχει φύγει από το καθεστώς της πέμπτης αξιολόγησης και ότι «δεν πρέπει να ληφθούν υφεσιακά μέτρα».

Το κλίμα σ’ αυτήν την επταμερή που έλαβε χώρα γύρω από το τραπέζι-ροτόντα δεν ήταν κακό, ήταν όμως σχετικά καχύποπτο αναφορικά με την ειλικρίνεια των λεγομένων των συνομιλητών. Όταν σηκώθηκαν από το τραπέζι τα ξημερώματα οι θεσμικοί παράγοντες και οι ηγέτες η Μέρκελ είπε στον Τσίπρα πως «θα τα πούμε και στο Βερολίνο».