Με πολυσέλιδο κείμενο το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αντικρούει τα επιχειρήματα και τις εκτιμήσεις του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens.
Ο κ. Σημίτης αποδίδει τις αιτιάσεις της ΝΔ σε μία «συστηματική προσπάθεια να παρουσιαστεί η περίοδος διακυβέρνησης από τον ίδιο, ως μία εποχή χωρίς σημασία για την Ελλάδα».

«Η χώρα από το 1996 έως το 2004 έκανε σημαντικά βήματα για την ανάπτυξή της, το διεθνές κύρος της, τις υποδομές και τη βελτίωση της διαβίωσης των πολιτών. Μια σύγκριση με το σήμερα είναι εύγλωττη», αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για «αντιπαραθέσεις εντυπώσεων και κομματικές διαμάχες που δεν ωφελούν τη χώρα».

Ο κ. Σημίτης αναφέρεται σε δύο κρίσιμες υποθέσεις που σχετίζονται με τις συμβάσεις με τη Siemens, τον ΟΤΕ και το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Επίσης διαψεύδει κατηγορηματικά, ότι γνωρίζει τον ισχυρό άνδρα της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκο, ενώ παραδέχεται ότι κατά την επιλογή κάποιων συνεργατών έγιναν και λάθη, χωρίς ωστόσο να γίνει ονομαστική αναφορά στους κυρίους Μαντέλη και Τσουκάτο.

Σημειώνεται ότι το πόρισμα της Εξεταστικής για την υπόθεση συζητείται αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής.

Για τον ΟΤΕ

Για τις προγραμματικές συμβάσεις του ΟΤΕ, κεντρικό επιχείρημα του πρώην πρωθυπουργού αναδεικνύεται η άποψη ότι «η προϊστορία των προγραμματικών συμφωνιών, όπως τη διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις από το 1980 έως το 1996, προσδιόρισε τα καθοριστικά δεδομένα για τις προγραμματικές συμβάσεις», ότι στην πορεία ψηφιοποίησης του ΟΤΕ «αλλαγή της τεχνολογίας θα σήμαινε μια μεγάλη χρηματική και τεχνική επιβάρυνση του ΟΤΕ και νέες καθυστερήσεις».

Για Siemens και Ιντρακόμ

«Το πρόβλημα της ψηφιοποίησης του ΟΤΕ αποτελούσε το 1996 το πιο επείγον θέμα για την ανάπτυξη της χώρας» και «είναι εξοργιστικό να παρουσιάζεται σήμερα το θέμα του επείγοντος ως κατασκευασμένο», αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των τηλεπικοινωνιακών οργανισμών έχει το πολύ δύο προμηθευτές» και ότι «σοβαρές οικονομίες κλίμακας εξασφαλίζονται με μάξιμουμ δύο προμηθευτές».

Για τις προγραμματικές συμβάσεις

Στο ερώτημα που τέθηκε επίμονα για τους λόγους που η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προέκρινε τη σύναψη προγραμματικών συμφωνιών αντί για τη διενέργεια διεθνών διαγωνισμών, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει ότι η ΕΕ είχε επιτρέψει την ανάθεση της ψηφιοποίησης των τηλεπικοινωνιακών δικτύων στις βιομηχανίες κάθε χώρας με προγραμματικές συμβάσεις ώστε να μην διενεργούνται διεθνείς διαγωνισμοί. Στόχος ήταν να ενισχυθούν οι εγχώριες βιομηχανίες, να βελτιωθεί η τεχνολογία, να αυξηθεί η απασχόληση και να δοθεί δουλειά σε πολλές μικρές επιχειρήσεις με βοηθητικό ρόλο. Άλλωστε όπως σπεύδει να επισημάνει "τα κόμματα δεν πρόβαλαν αντιρρήσεις" και "ΣΕΒ χαιρέτισε την εξέλιξη".


Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ο πρώην πρωθυπουργός υπενθυμίζει το κλίμα που δημιουργήθηκε μετά το χτύπημα των δίδυμων πύργων στη Νέα Υόρκη, με την ασφάλεια να έχει αναδειχθεί σε μείζον θέμα και τις ΗΠΑ να ζητούν αναβαθμισμένο σύστημα ασφάλειας στο πρότυπο του C4i από την Αθήνα. «Η Ελλάδα ως οργανώτρια χώρα βρέθηκε μπροστά σε μια τελείως νέα κατάσταση», αναφέρει ο κ. Σημίτης καθώς «το ΤΕΤRA δεν επαρκούσε πλέον» και «αν η Ελλάδα δεν έκανε αυτή την προσπάθεια, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους δεν θα συμφωνούσαν στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα». Έτσι η Διυπουργική Επιτροπή Συντονισμού της Ολυμπιακής Προετοιμασίας αποφάσισε να ενοποιηθούν τα συστήματα TETRA και C4I και να διασφαλιστεί η έγκαιρη κατασκευή τους.

Για συναντήσεις με Χριστοφοράκο

«Ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης δεν είχε καμία απολύτως συνάντηση ούτε οποιαδήποτε επαφή με τον κ. Χριστοφοράκο, τον οποίο και δεν γνώριζε», αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός που κατηγορεί την εξεταστική ότι «η χωρίς έλεγχο αναδημοσίευση στο πόρισμα της, των αναφερόμενων στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου, συναντήσεων, έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζονται ανύπαρκτες συναντήσεις ως πραγματικά γεγονότα. Λειτουργεί παραπλανητικά και δεν βοηθά στην ανεύρεση της αλήθειας».


Για τους συνεργάτες

Χωρίς να γίνεται αναφορά ονομαστική στα πρόσωπα των κυρίων Τσουκάτου και Μαντέλη στο κείμενο σημειώνεται ότι «κατά την επιλογή των συνεργατών του ο κ. Σημίτης προσπάθησε να σταθμίσει όλα τα στοιχεία που διέθετε. Επέλεξε πρόσωπα που είχαν αγωνισθεί, αναδειχθεί και είχαν θετική εικόνα στο κόμμα που ανήκε». Γίνεται όμως παραδοχή ότι «όλες οι επιλογές δεν ήταν επιτυχημένες».