Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με τη σύμπραξη της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ; Κάτι τέτοιο ακούγεται σήμερα ως σενάριο πολιτικής επιστημονικής φαντασίας δεδομένων και των σχέσεων που έχουν διαμορφωθεί μεταξύ των δύο κομμάτων και κυρίως σε προσωπικό επίπεδο ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα.

Όμως οι πρόσφατες δηλώσεις του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και του Μάκη Βορίδη υπέρ μιας νέας κυβέρνησης που θα προκύψει χωρίς να προηγηθούν εθνικές εκλογές, αλλά από την παρούσα Βουλή, μάλλον μας προϊδεάζουν για τις προθέσεις της Λεωφόρου Συγγρού για το επόμενο διάστημα.

Εκτός, όπως έλεγαν γαλάζια στελέχη στο newpost.gr, αν οι κ. Βαρβιτσιώτης και Βορίδης εκφράζουν τη δική τους άποψη, πράγμα δύσκολο, καθώς ο πρώτος ορίστηκε από τον κ. Σαμαρά στη θέση του Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγράμματος και ο δεύτερος είναι πλέον μέλος του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου, που δίπλα στο Πρόεδρο του κόμματος, θα χαράσσει τη «γραμμή» της ΝΔ.

Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, έχει κάποια λογική, καθώς στη Λεωφόρο Συγγρού βλέπουν ότι από το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία, αλλά και από τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, ότι οι πολίτες στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν θα εμπιστεύονταν ξανά την κυβέρνηση στη ΝΔ.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την πολιτική αστάθεια και την αβεβαιότητα που κυριαρχεί στη χώρα, αλλά και το πακέτο μέτρων που θα προσπαθήσει να φέρει και να περάσει ο Αλέξης Τσίπρας, επιτρέπουν, όπως εκτιμάται, στη ΝΔ να πει ξανά στο πολιτικό σύστημα αλλά και στον κόσμο «εδώ είμαστε για να εγγυηθούμε την ομαλή και ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».

Ωστόσο το αν θα διαμορφωθούν τελικά αυτές οι συνθήκες και το αν θα έχει η ΝΔ το περιθώριο να πει κάτι τέτοιο, είναι κάτι που θα το γνωρίζουμε τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και μέχρι τότε όλα τα παραπάνω παραμένουν ακόμη ένα σενάριο στο παιχνίδι που βρίσκεται σε εξέλιξη πάνω στην πολιτική σκακιέρα.