Σκληρή κριτική ασκεί στην κυβέρνηση η βρετανική εφημερίδα Financial Times τονίζει ότι «κάθε μέρα που περνά χωρίς να υπάρχει ούτε ένας κοινός τόπος για συζήτηση μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών» ο κίνδυνος για ένα Grexit «πλησιάζει όλο και περισσότερο».

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, εάν υπάρχει ένα πράγμα που συμφωνούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην ελληνική κρίση είναι το γεγονός ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ. Ωστόσο κάθε μέρα που περνάει δίχως να βρίσκεται κοινός τόπος στις συζητήσεις, η έξοδος πλησιάζει όλο και περισσότερο. 

«Οι ηγέτες της Ελλάδας και της ΕΕ συναντήθηκαν αυτή την εβδομάδα σε μία σύνοδο της ΕΕ, και καέληξαν εκ νέου δίχως συμφωνία ως προς το πως η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις ώστε να ξεκλειδώσει τα δάνεια από την τρόικα του Eurogroup, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ», σημειώνει το δημοσίευμα που τονίζει πως αυτό που γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο είναι είναι ότι «παρά τα λάθη των πιστωτών, οι ελληνικές αρχές αποδεικνύονται αναξιόπιστοι διαπραγματευτές».  

«Από τη στιγμή που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε στον Ιανουάριο» συνεχίζουν οι FT, «τα περιγράμματα μία συμφωνίας ήταν ξεκάθαρα. Σε αντάλλαγμα για δομικές μεταρρυθμίσεις που θα απελευθερώνονταν τις προοπτικές της οικονομίας, η τρόικα θα χαλάρωνε τους δημοσιονομικούς στόχους ώστε να ενθαρρύνει την ανάπτυξη και έπειτα θα συζητούσε τη διαγραφή μέρους του χρέους. Στους μήνες που θα χρειαστούν για τη διαπραγμάτευση, η ΕΚΤ θα κρατάει τη ζωντανό το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, επιτρέποντας στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας να έχουν πρόσβαση στη ρευστότητα». 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «το πρόβλημα όμως είναι ότι σχεδόν δύο μήνες από την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι διαπραγματευτές δεν είναι κοντά σε λύση. Ο Γιάνης Βαρουφάκης, αποδείχθηκε ένας εξαιρετικός δημοσιολόγος, αλλά όχι ένας αξιόπιστος συνομιλητής». Σε αυτό το σημείο, οι Financial Times ασκούν κριτική στις τελευταίες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις που απεστάλησαν από την ελληνική κυβέρνηση: 

«Κάποιες από τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις που εστάλησαν πριν από δύο εβδομάδες για να προχωρήσουν οι συζητήσεις με τους πιστωτές, περιλαμβανομένης και αυτής με τους τουρίστες... μυστικούς πράκτορες που θα κυνηγούσαν όσους δεν έδιναν αποδείξεις, φλερτάρουν με το... εκκεντρικό. Αποτελεί μικρή έκπληξη το γεγονός ότι οι εταίροι της Ευρωζώνης πολλές φορές απλώς τον προσπερνούν (σ.σ. Τον Βαρουφάκη) και μιλούν απευθείας με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα». 

Σύμφωνα με τους FT, το ανησυχητικό για τον κ. Τσίπρα είναι «ότι στον χορό της δυσαρέσκειας -πέραν από τους γνωστούς Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γερούν Ντάισελμπλουμ- μπήκαν και αρκετοί άλλοι. Η κυβέρνηση του αποξένωσε αξιωματούχους που βλέπουν με συμπάθεια τους σκοπούς της». 

Σε αυτό το σημείο το δημοσίευμα φέρνει ως παράδειγμα τον Πιέρ Μοσκοβισί, επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ που όπως σημειώνεται, προσπάθησε να παίξει τον ρόλο του έντιμου διαμεσολαβητή. «Ωστόσο η Κομισιόν όχι μόνο είδε ανεπίσημες προτάσεις της να χρησιμοποιούνται ως διαπραγματευτικά εργαλεία, αλλά αποθαρρύνθηκε και από την ανικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να κρατήσει την υπόσχεση να τη συμβουλεύεται προτού καταθέσει ένα νέο νομοσχέδιο», σημειώνουν οι FT και προσθέτουν: 

«Αυτή την εβδομάδα, εν μέσω της γνωστής ρητορικής για τους ξένους τεχνοκράτες, και χωρίς να συμβουλευτεί πρώτα την τρόικα, ο κ. Τσίπρας κατέθεσε ένα “ανθρωπιστικό νομοσχέδιο” στη Βουλή που αυξάνει τις δαπάνες της κυβέρνησης. Ο κ. Μοσκοβισί αναγκάστηκε να διαφωνήσει με ένα νομοσχέδιο, τους σκοπούς του οποίου υποστηρίζει».

«Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα έπρεπε καν να είναι ερώτημα», τονίζουν οι Financial Times και συνεχίζουν υπογραμμίζοντας πως «μία τέτοια κατάληξη δεν θα έλυνε τα προβλήματα της Ελλάδας, όπως αυτό τη έλλειψης παραγωγικότητας. Και καθώς οι αγορές αντιμετωπίζουν το φάσμα μίας ταραχώδους εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, δεν υπάρχει αμφιβολία πως η πρώτη αποχώρηση ενός μέλους από το κοινό νόμισμα θα αύξανε τις εικασίες για άλλες αποχωρήσεις, κάνοντας δύσκολο για τους ηγέτες της ευρωζώνης να αντιμετωπίσουν μελλοντικά προβλήματα χρέους».

«Η διαδρομή προς τα μπρος είναι ξεκάθαρη τόσο σε βραχυπρόθεσμο, όσο και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο» τονίζεται στο δημοσίευμα που καταλήγει: 

«Περιλαμβάνουν ένα λειτουργικό χρηματοοικονομικό σύστημα της Ελλάδας – καταθέτες και επενδυτές αισιόδοξους για λύση- την ώρα που μία συμφωνία βρίσκεται στα σκαριά. Ωστόσο σε κάθε αντιστροφή της κατεύθυνσης και σε κάθε  κενή πράξη ανυπακοής, περισσότερες καταθέσεις θα φεύγουν από το τραπεζικό σύστημα και η έξοδος που όλοι απεύχονται θα έρχεται όλο και πιο κοντά».