Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου

Έναν πραγματικό αγώνα δρόμου έχει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αποδείξει ότι μπορεί να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε ο πρωθυπουργός στην επταμερή συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες. Με δεδομένο μάλιστα ότι η ρευστότητα στην χώρα επαρκή για τις επόμενες εικοσιπέντε ημέρες και καθώς η απελευθερώσει κονδυλίων είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση τα πράγματα γίνονται ιδιαίτερα δύσκολα για τον Αλέξη Τσίπρα.

Παρ' όλα αυτά ο έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε χθες ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία  των  διαπραγματεύσεων, ενώ έσπευσε να καθησυχάσει τους έλληνες πολίτες ότι τα χρήματά τους δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο. Ξεκαθάρισε ακόμα ότι οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για τη συγκρότηση της λίστας των μεταρρυθμίσεων, προφανώς για τη νομοθέτηση τους και την υλοποίησή τους.

Ως καθοριστικές ημερομηνίες πάντως για την εκπλήρωση του χρονοδιαγράμματος είναι η 27 Μαρτίου ημέρα που συνεδριάζει το Eurogroup – το οποίο θα εξετάσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων- ενώ στις 7 Απριλίου θα αποφασιστεί εάν η κυβέρνηση έχει κάνει τα βήματα που επιβάλλονται για να πάρει το πρώτο πακέτο από τα 1,9 δισ. ευρώ που προέρχονται από τους τόκους των ελληνικών ομολόγων. «Υπάρχουν δυνατότητες διαπραγμάτευσης είπε ο πρωθυπουργός. Υπάρχουν δυνατότητες συνεννόησης, παρά το γεγονός ότι οι συσχετισμοί τους οποίους αντιμετωπίζουμε, οι πολιτικοί συσχετισμοί είναι εξαιρετικά δυσμενείς».

Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να προωθήσει με ταχύτατους ρυθμούς τις πρώτες  μεταρρυθμίσεις ενώ στην Αθήνα αναμένεται να φτάσει κυβερνητικό στέλεχος της ελβετικής κυβέρνησης προκειμένου να συνεισφέρει στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Φυσικά θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στο παρελθόν η ελβετική κυβέρνηση είχε αρνηθεί να δώσει τα στοιχεία που τις είχαν ζητηθεί προκειμένου να αναζητηθούν έλληνες φοροφυγάδες.