Στις 7 Ιουνίου πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος να αλλάξει η ηγεσία του κόμματος.

Μιλώντας στην Εθνική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι θητεία του λήγει και δεν ανανεώνεται στο συνέδριο 15-17 Μαΐου.

Αναφερόμενος στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, τόνισε πω το ΠΑΣΟΚ υπέστη δεινή ιστορική, πολιτική και ηθική ήττα και δεν μπόρεσε να αντιληφθεί τη σχέση αλήθειας-ιστορίας-ηθικής και προδόθηκαν ορισμένες αρχές του Ανδρέα Παπανδρέου. 

Κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου για την ίδρυση «προσωπικού» κόμματος κάτι που στέρησε από το ΠΑΣΟΚ την τρίτη θέση, όπως είπε. 

Ενόψει του Συνεδρίου και σε αυτό, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάνει σαφείς επιλογές χωρίς αμφιθυμίες για τα ζητήματα που ανοίγουν οι τρεις θεματικές ατζέντες που έχει θέσει. Είπε ότι ο ίδιος αγωνίστηκε υπό συνθήκες εξαιρετικά αντίξοοες και ότι σήκωσε το βάρος καταστάσεων, πρακτικών και ανθρώπων που πρόσβαλαν την παράταξη και την κοινωνία, το βάρος καταλυτικών ιστορικών λαθών, το βάρος ακόμα και της κακής διαχείρισης του κόμματος και πως το μικρότερο βάρος που σήκωσε ήταν αυτό του πρόσφατου εκλογικού αποτελέσματος που όπως είπε, οφείλεται σε συγκεκριμένους λόγους.

«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο»

Εξάλλου άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι στους δύο μήνες μετά τις εκλογές έχουν επιδεινωθεί όλα τα μεγέθη της οικονομίας και πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε «απόλυτο στρατηγικό εγκλωβισμό».

Τόνισε, δε, ότι υπάρχει μια και μόνη εθνική στρατηγική και μια και μόνη αλήθεια και πως το ΠΑΣΟΚ δεν ζητεί αναδρομική δικαίωση και προσχώρηση στις θέσεις του, αλλά προσχώρηση στην κοινή λογική και την αλήθεια.

Εξάλλου, χαρακτήρισε «πολιτική τερατογένεση» τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του Πάνου Καμμένου έχει την αισθητική και ιδεολογική κυριαρχία επί του ΣΥΡΙΖΑ

Άσκησε κριτική στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη κατηγορώντας τον ότι επιδίδεται σε καθημερινό φεστιβάλ λαϊκισμού και έχει καταστεί δακτυλοδεικτούμενος διεθνώς.

Προειδοποίησε δε την κυβέρνηση ότι όπως ο λαός απέρριψε τους προηγούμενους έτσι μπορεί γρήγορα να απορρίψει και τη σημερινή κυβέρνηση. Της καταλόγισε περίεργη αντίληψη περί θεσμών «που τη βλέπουμε στη Βουλή με τη στάση της κ. Προέδρου της Βουλής». 

Είπε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στα ζητήματα ασφάλειας, κράτους δικαίου, μεταναστευτικής πολιτικής, απειλές για την κατάργηση της Συνθήκης Σένγκεν. Καταλόγισε «περίεργη γεωπολιτική αντίληψη» με χαρακτηριστικά τον αντιευρωπαϊσμό, τον αντιγερμανισμό και τον φιλοαμερικανισμό και πως παράλληλα υπάρχει μια φιλορωσική και φιλοκινεζική ρητορεία.

«Στο πεδίο της οικονομίας χάνουμε χρόνο και εθνικές δυνάμεις», είπε ο κ. Βενιζέλος και υποστήριξε ότι το αντίδοτο της λιτότητας δεν είναι η ασφυξία της οικονομίας αλλά η έξοδος από το μνημόνιο που, όπως είπε, είχε οργανώσει η προηγούμενη κυβέρνηση με μετάβαση στην προληπτική πιστωτική γραμμή.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση απέτυχε σε όλες τις συνεδριάσεις του Eurogroup και πως στην επταμερή συνάντηση της Πέμπτης ο κ. Τσίπρας δεν κέρδισε αυτά που είχε θέσει ως στόχο. Είπε ότι η κυβέρνηση δεν ασχολείται με την πραγματική οικονομία.