Έντονες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής σχετικά με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η Νέα Δημοκρατία ζητεί την παραίτηση του Γιώργου Κατρούγκαλου σε περίπτωση που ευσταθούν οι καταγγελίες με τον εκπρόσωπο Τύπου Κώστα Καραγκούνη να σημειώνει: 

Γιατί, τελικώς η “ελπίδα” δεν ήταν αγωνιστικό αίτημα ήταν εμπορική συναλλαγή που κοστολογείται 12%.  Το κόστος το πληρώνει ο φορολογούμενος και το εισπράττει όπως φαίνεται ο υπουργός.  Αντί να προσληφθούν νέοι και άξιοι, επαναπροσλαμβάνονται οι ημέτεροι με το αζημίωτο.

«Τώρα καταλαβαίνουν όλοι τι θα πει πρώτη φορά αριστερά» καταλήγει ο κ. Καραγκούνης.

Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την παραίτηση Κατρούγκαλου σε δήλωσή του στο Βήμα.

«Το δημοσίευμα, εφόσον επιβεβαιωθεί, αναδεικνύει ξεκάθαρη σύγκρουση συμφερόντων στο πρόσωπο του υπουργού Αναπληρωτή Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιώργου Κατρούγκαλου» σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης και προσθέτει: 

Αναδεικνύει επίσης περίτρανα τις πελατειακές σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με συγκεκριμένες ομάδες συμφερόντων.

Ο κ. Κατρούγκαλος οφείλει άμεσα να δώσει εξηγήσεις. Εφόσον δεν κριθούν ικανοποιητικές θα πρέπει να παραιτηθεί αμέσως.

Αν δεν το κάνει, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, οφείλει να τον αποπέμψει από την Κυβέρνηση. Σε διαφορετική περίπτωση και ο ίδιος θα είναι πολιτικά και ηθικά εκτεθειμένος.

Αντιδράσεις και από Ποτάμι - ΠΑΣΟΚ

«Mείζον ζήτημα» χαρακτήρισε από την πλευρά του την υπόθεση Κατρούγκαλου το «Ποτάμι», που ζητά να δοθούν εξηγήσεις από τον υπουργό και ανάλογες αποφάσεις από τον πρωθυπουργό. 

Φαίνεται ότι «ο αγώνας ήταν με το αζημίωτο» τονίζεται στην ανακοίνωση, όπου επίσης επισημαίνεται πως όλα αυτά «δημιουργούν βαριές σκιές», ότι ο κύριος Κατρούγκαλος «λειτουργεί όχι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος αλλά υπέρ των πελατών του».

Σε ανάλογους τόνους ήταν και η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ  το οποίο σχολίασε σκωπτικά τις απαντήσεις που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Απαντώντας στο ότι ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε πως το συμφωνητικό που υπέγραψε το ΠΑΣΟΚ τονίζει:

Είναι σύνηθες και σωστό  να γίνεται αυτό την ημέρα διορισμού ως υπουργού ενός δικηγόρου/ευρωβουλευτή και μάλιστα για μισθολογικές διαφορές, δηλαδή για διαφορές που αφορούν μεγάλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, άρα τεράστια ποσά και αντίστοιχες μεγάλες δικηγορικές αμοιβές δικηγόρων,  ομαδικών κατ´ουσίαν του κ. Κατρούγκαλου;

Συνεχίζοντας η Χαριλάου Τρικούπη τόνισε:

Ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε επίσης, στις σημερινές εμφανίσεις του στα ΜΜΕ, ότι έχει  αναλάβει  ως δικηγόρος υποθέσεις διαθεσιμοτήτων δημοσίων υπαλλήλων που είναι εκκρεμείς και η έκβαση των οποίων εξαρτάται πλέον από τον ίδιο ως αρμόδιο υπουργό. Οι σχετικές συμβάσεις είχαν συναφθεί νωρίτερα. Ωραία. Μήπως αυτά έπρεπε να τα είχε πει εγκαίρως ο κ. Κατρούγκαλος δηλώνοντας κώλυμα στην άσκηση των σχετικών υπουργικών του αρμοδιοτήτων;

Είναι όλα αυτά νόμιμα και επιπλέον ηθικά; Το καταπληκτικό επιχείρημα του κ. Κατρούγκαλου είναι ότι ως δικηγόρος, ως επιστήμονας και ως υπουργός είναι σταθερά αντιμνημονιακός. Αυτό προφανώς επιτρέπει τα πάντα.

Είναι ικανοποιημένος ο κ. Τσίπρας; Τον έπεισαν οι εξηγήσεις του κ. Κατρούγκαλου;

Αν ναι, τότε του θυμίζουμε το πρόσθετο ερώτημα για το αν υπάρχουν και άλλα κυβερνητικά ή κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με ανάλογες σχέσεις.