Του Ιωάννη Μαρτέλλου

Με τη…διπλωματική φωτιά παίζει η ελληνική κυβέρνηση που επιχειρεί, εν μέσω της διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαίους πιστωτές, διπλωματικό αντιπερισπασμό με το άνοιγμά της σε Κίνα και Ρωσία που προκαλεί…αναφυλαξία σε Βερολίνο και Ουάσινγκτον για διαφορετικούς λόγους.

Η συγκυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προσπαθεί να ταράξει, όσο είναι εφικτό αυτό, τα διπλωματικά ύδατα, στέλνοντας ουσιαστικά μηνύματα στις δυο υπερδυνάμεις ΗΠΑ και Γερμανία ότι δεν θα διστάσει να κάνει ανοίγματα σε Κίνα και Ρωσία, όχι απλά για ενίσχυση της θέσεως της Ελλάδας, αλλά για ουσιαστική βοήθεια σε όλα τα επίπεδα.

Αυτό όμως, εάν συμβεί και η Αθήνα προσδεθεί είτε στο άρμα των Κινέζων είτε των Ρώσων αναδιατάσσει τη γεωστρατηγική θέση της χώρας και ανατρέπει μια παράδοση δεκαετιών ως προς τις συμμαχίες της Ελλάδας.

Απλά, στο Μέγαρο Μαξίμου νομίζουν ότι μπορούν να…παίξουν και να εκβιάσουν πολιτικά βοήθεια, αφού μετά την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, πηγαίνει στο Πεκίνο η ελληνική τρόικα, οι Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Κοτζιάς και Νίκος Παππάς για να συναντηθούν με την Κινεζική ηγεσία, ενώ ακολουθεί το ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Μόσχα, την Μεγάλη Τετάρτη 8 Απριλίου, όπου θα συναντηθεί στο Κρεμλίνο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι επισκέψεις σε Πεκίνο και Μόσχα έχουν σαφές οικονομικό, επιχειρηματικό και πολιτικό υπόβαθρο και η Αθήνα θεωρεί ότι η σχέση της Ελλάδας με Κίνα και Ρωσία θεωρείται στρατηγική και δεν είναι τυχαίο ότι και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επανειλημμένως έχει πει πως «με ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική θα αξιοποιήσουμε την αστείρευτη γεωπολιτική δυναμική της πατρίδας μας».

Το μείζον ζήτημα είναι εκτός από τις συνεργασίες και συμφωνίες σε διάφορα πεδία, εάν θα υπάρξει συζήτηση για διακρατικό δανεισμό και σε τι βάθος καθώς στο εσωτερικό της κυβέρνησης έχει πολλάκις ειπωθεί η άποψη περί διακρατικού δανεισμού από τρίτες χώρες ως εναλλακτική επιλογή.

Έμπειροι διπλωμάτες, αναλύοντας τη στρατηγική της Αθήνας σημειώνουν ότι τόσο ο ρόλος της Ρωσίας όσο και της Κίνας σε αυτή τη φάση μπορεί να θεωρηθεί μόνο συμπληρωματικός, καθώς πιθανή ενεργότερη ανάμειξη των δυο χωρών θα δημιουργούσε προφανείς παρενέργειες στις σχέσεις της χώρας μας με τους δανειστές, εφόσον, βέβαια, δεν θα έχουμε φτάσει σε ρήξη από άλλες αιτίες.

Επίσης, επισημαίνεται πως η Κίνα για όσους γνωρίζουν τις σκέψεις και τη στρατηγική του Πεκίνου, είναι επιφυλακτική έως και αρνητική, καθώς εάν προχωρήσει σε δανεισμό της Ελλάδας θα πλήττονταν οι σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που δεν το επιθυμούσαν.

Ακόμη την προσέγγιση της Αθήνας με τη Μόσχα δεν θα την έβλεπαν θετικά και οι ΗΠΑ που έχουν τονίσει στη Γερμανία ότι με τη στάση τους σπρώχνουν την Ελλάδα στην αγκαλιά της Ρωσίας, ενώ για την ελληνοκινεζική προσέγγιση υπάρχει επίσης δυσαρέσκεια. Και αυτό διότι η Ουάσινγκτον έχει ως στόχο να εγκαθιδρύσει μια νέα ομάδα παγκόσμιων κανονισμών για το εμπόριο που θα έθεταν υψηλότερα στάνταρ για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, τις κρατικές επιδοτήσεις και την προστασία του περιβάλλοντος – τομείς στους οποίους η Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν διαφορετικά συμφέροντα και προσεγγίσεις.

Το θετικό είναι ότι για το ελληνικό πρόβλημα έχουν κινητοποιηθεί, στο βαθμό που τους ενδιαφέρει, οι ΗΠΑ και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πίεσε παρασκηνιακά το Βερολίνο να ηγηθεί της αναζήτησης μια συμβιβαστικής λύσης για την Ελλάδα, εκφράζοντας ανησυχία ότι πιθανή χρεοκοπία της χώρας και έξοδός της από το ευρώ θα μπορούσαν να διχάσουν και να αποσταθεροποιήσουν την Ε.Ε., την ώρα που η μεταψυχροπολεμική Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις από τη Ρωσία.

Απλά, στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον, θα έχει ενδιαφέρον πως θα καταφέρει να εκμεταλλευθεί η Αθήνα το γεωπολιτικό της χαρτί, καθώς μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα την μετέτρεπε σε ωρολογιακή βόμβα εντός της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, περιπλέκοντας τις προσπάθειες της Δύσης να αντιμετωπίσουν γεωπολιτικές προκλήσεις, από τη Ρωσία μέχρι τη Μέση Ανατολή, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.