Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση, σε δείπνο εργασίας, του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ στο Βερολίνο.

Οι επαφές πραγματοποιούνται μία μέρα πριν από αυτές πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με την καγκελάριο Μέρκελ, αποτελώντας «προπομπό» των κρίσιμων συνομιλιών.

Αναφερόμενος στον σκοπό της συνάντησης, η οποία είναι η δεύτερη των δύο υπουργών στο Βερολίνο σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ δήλωσε την Παρασκευή:

Οι δύο υπουργοί είναι πεπεισμένοι ότι στην σημερινή κατάσταση αξίζει κάθε προσπάθεια συμβολής στην αποκλιμάκωση των συζητήσεων μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας. Υπάρχουν δύσκολα θέματα τα οποία αυτή τη στιγμή χαρακτηρίζουν τις σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες όμως βρίσκονται παραδοσιακά σε φιλική εταιρική σχέση. Σε αυτό το πνεύμα θέλουν οι δύο υπουργοί να διαβουλευθούν για το πώς θα μπορέσει να συνεχιστεί εποικοδομητικά η συνεργασία μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας. 

Κοτζιάς στη SZ: Να συσταθεί Επιτροπή Επιστημόνων από Ελλάδα και Γερμανία 

 

«Η Αθήνα θέλει συμβιβασμό στο θέμα των αποζημιώσεων», είναι ο τίτλος της συνέντευξης του έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Sueddeutsche Zeitung η οποία θα κυκλοφορήσει αύριο.

Σύμφωνα με προδημοσιευόμενα αποσπάσματα, ο κ. Κοτζιάς, τάσσεται περισσότερο υπέρ μιας πολιτικής παρά μιας νομικής λύσης για τις επανορθώσεις, στην οποία θα μπορούσε να συμβάλει μια Επιτροπή ελλήνων και γερμανών ειδικών.

«Πιστεύω ότι πρέπει να βρεθούν δρόμοι να συζητήσουμε με την Γερμανία λογικά για συγκεκριμένα προβλήματα», δηλώνει ο κ. Κοτζιάς και προτείνει την σύσταση Επιτροπής επιστημόνων από τις δύο χώρες: «Πρέπει να βρούμε έναν κοινό παρονομαστή», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, ενώ η εφημερίδα επισημαίνει ότι το θέμα του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον και του Ελληνογερμανικού Εργαστηρίου για τη Νεολαία που ιδρύθηκαν το 2014 επρόκειτο να απασχολήσουν μεταξύ άλλων και την αποψινή συνάντηση των δύο υπουργών.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος ο κ. Κοτζιάς αναφέρεται σε ένα «κούρεμα», αλλά χωρίς συγκεκριμένες απαιτήσεις, ενώ περιγράφει την καγκελάριο Μέρκελ ως έναν «πολύ λογικό άνθρωπο που σκέφτεται το μέλλον της Ευρώπης». Προσθέτει δε ότι είναι σημαντικό για την Ευρώπη να μην αποσταθεροποιηθεί η Ελλάδα - επειδή θα μπορούσαν έτσι «εκατομμύρια άνθρωποι» από την Μέση Ανατολή να πάρουν τον δρόμο για τον Βορρά.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι «οι αριθμοί για τις συντάξεις στην Ελλάδα οι οποίοι κυκλοφορούν στους κύκλους των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέα ένταση στην πλευρά CDU και CSU, καθώς αποδεικνύουν ότι για πολλούς η κατάσταση είναι καλύτερη από ό,τι λένε οι αντίπαλοι της πολιτικής λιτότητας.

«Βάσει αυτών των αριθμών, η σύνταξη του Δημοσίου ενός Έλληνα βρίσκεται, παρά τις μειώσεις, σχεδόν στα γερμανικά επίπεδα. Μιλούν για 1100 ευρώ και, ανάλογα με τον τρόπο υπολογισμού, ακόμη και για 1240 ευρώ μηνιαίως. Στην (δυτική) Γερμανία, ένας συνταξιούχος ο οποίος εργάστηκε 45 χρόνια και είχε εισόδημα κοντά στον μέσο όρο λαμβάνει σχεδόν 1290 ευρώ μηνιαίως», αναφέρει η SZ.