Αυστηρό μήνυμα προς την Ελλάδα έστειλε εκ νέου ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς ντε Γκίντος διαμηνύοντας ότι ούτε ένα ευρώ δεν πρόκειται να λάβει η Ελλάδα από τους πιστωτές της προτού υπερψηφιστούν αλλά και εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.

Σε συνέντευξή του στους «Financial Times» αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «θα δούμε εάν η λίστα μεταρρυθμίσεων είναι αρκετά περιεκτική ή όχι. Αλλά δεν θα γίνει οποιαδήποτε εκταμίευση πριν υπάρξει ένα πραγματικό τεστ, πριν οι μεταρρυθμίσεις έχουν ψηφιστεί και υλοποιηθεί», σημειώνει ο χαρακτηριστικά κ. Ντε Γκίντος.

Αναφερόμενος στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση, ο ισπανός ΥΠΟΙΚ είπε πως η λύση είναι η επιτάχυνση της όλης διαδικασίας εκπόνησης και εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. «Είναι σημαντικό να επιταχύνουμε για να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο», σημείωσε.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κάποια διαφορά προσέγγισης μεταξύ Ισπανίας και Γερμανίας, ή γενικότερα στους κόλπους της Ευρωζώνης, παρά το γεγονός – όπως υποστήριξε – πως «οι Έλληνες έχουν προσπαθήσει να εκμεταλλευτούν εν δυνάμει διαφορές» μεταξύ των εταίρων.

Οι Έλληνες «δεν έχουν κάνει πολλούς φίλους», σχολίασε ο ισπανός υπουργός Οικονομικών, κάνοντας μάλιστα λόγο για κακή επικοινωνιακή στρατηγική από την πλευρά της Αθήνας, η οποία έχει οδηγήσει σε απώλεια πολύτιμου χρόνου.

Προσέθεσε μάλιστα πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει ένα «πραγματικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων» και να αποφύγει «μονομερείς ενέργειες».

Ο ισπανός υπουργός απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο Grexit, επισημαίνοντας όμως ότι δεν μπορεί ένα κράτος-μέλος μπορεί να παραβιάζει τους κανόνες.

«Υπάρχουν δυο κόκκινες γραμμές. Η πρώτη είναι πως κανείς δεν μπορεί να φύγει από τη νομισματική ένωση. Η δεύτερη είναι πως κανείς δεν μπορεί να παραβιάζει τους κανόνες. Θα ήταν αποτυχία για την Ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλο μέλος να αφήσει το ευρώ. Αλλά θα ήταν παρόμοια, αν όχι μεγαλύτερη, αποτυχία να παραβιάσουμε τους κανόνες», είπε χαρακτηριστικά.