Ντε Γκίντος: Ούτε ευρώ στην Ελλάδα πριν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις

Ντε Γκίντος: Ούτε ευρώ στην Ελλάδα πριν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις

Αυστηρό μήνυμα προς την Ελλάδα έστειλε εκ νέου ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς ντε Γκίντος διαμηνύοντας ότι ούτε ένα ευρώ δεν πρόκειται να λάβει η Ελλάδα από τους πιστωτές της προτού υπερψηφιστούν αλλά και εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.

Σε συνέντευξή του στους «Financial Times» αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «θα δούμε εάν η λίστα μεταρρυθμίσεων είναι αρκετά περιεκτική ή όχι. Αλλά δεν θα γίνει οποιαδήποτε εκταμίευση πριν υπάρξει ένα πραγματικό τεστ, πριν οι μεταρρυθμίσεις έχουν ψηφιστεί και υλοποιηθεί», σημειώνει ο χαρακτηριστικά κ. Ντε Γκίντος.

Αναφερόμενος στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση, ο ισπανός ΥΠΟΙΚ είπε πως η λύση είναι η επιτάχυνση της όλης διαδικασίας εκπόνησης και εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. «Είναι σημαντικό να επιταχύνουμε για να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο», σημείωσε.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κάποια διαφορά προσέγγισης μεταξύ Ισπανίας και Γερμανίας, ή γενικότερα στους κόλπους της Ευρωζώνης, παρά το γεγονός – όπως υποστήριξε – πως «οι Έλληνες έχουν προσπαθήσει να εκμεταλλευτούν εν δυνάμει διαφορές» μεταξύ των εταίρων.

Οι Έλληνες «δεν έχουν κάνει πολλούς φίλους», σχολίασε ο ισπανός υπουργός Οικονομικών, κάνοντας μάλιστα λόγο για κακή επικοινωνιακή στρατηγική από την πλευρά της Αθήνας, η οποία έχει οδηγήσει σε απώλεια πολύτιμου χρόνου.

Προσέθεσε μάλιστα πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει ένα «πραγματικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων» και να αποφύγει «μονομερείς ενέργειες».

Ο ισπανός υπουργός απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο Grexit, επισημαίνοντας όμως ότι δεν μπορεί ένα κράτος-μέλος μπορεί να παραβιάζει τους κανόνες.

«Υπάρχουν δυο κόκκινες γραμμές. Η πρώτη είναι πως κανείς δεν μπορεί να φύγει από τη νομισματική ένωση. Η δεύτερη είναι πως κανείς δεν μπορεί να παραβιάζει τους κανόνες. Θα ήταν αποτυχία για την Ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλο μέλος να αφήσει το ευρώ. Αλλά θα ήταν παρόμοια, αν όχι μεγαλύτερη, αποτυχία να παραβιάσουμε τους κανόνες», είπε χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο