Πολλές αντιφάσεις είχαν οι εξαγγελίες του Αντώνη Σαμαρά, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, εξηγώντας ότι πολλά από όσα πρότεινε ο αρχηγός της ΝΔ έχουν γίνει από την κυβέρνηση, ενώ άλλα είναι ανεδαφικά ή χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία. Ο κ. Πεταλωτής πρόσθεσε ότι ο κ. Σαμαράς δεν αποδέχεται ότι το Μνημόνιο, για το οποίο υπεύθυνη είναι η πολιτική της ΝΔ, είναι η μόνη και αναγκαία έξοδος της χώρας από την κρίση.

 Ωστόσο απηύθυνε και πάλι πρόσκληση - πρόταση, όπως είπε για συναίνεση. «Είναι διαρκής προς τη ΝΔ που έχει τις ευθύνες για την κατάσταση που περιήλθε η χώρα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 Ο κ. Πεταλωτής κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να συναισθανθεί τις ευθύνες της και να ακολουθήσει το παράδειγμα της Πορτογαλίας όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπέγραψα το Μνημόνιο της χώρας. «Πάνω στο Μνημόνιο κάθεται και διατυμπανίζει τις απόψεις του».

 Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έφερε ως παράδειγμα προτάσεων που διατύπωσε ο κ. Σαμαράς και έχει ήδη υλοποιήσει η κυβέρνηση, την κατάργηση του Κώδικά Βιβλίων και Στοιχείων. «Απλοποποίηση και κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας κάνουμε», εξήγησε και το «πόθεν έσχες» για την πρώτη κατοικία που έχει ήδη ψηφιστεί.

Πάντως ο κ. Πεταλωτής άφησε ανοικτό να μελετηθούν προτάσεις που ανέφερε ο κ. Σαμαράς και να υλοποιηθούν.

Επεσήμανε όμως ότι οι προτάσεις του αρχηγού της ΝΔ δεν συνιστούν ούτε εντάσσονται σ΄ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης και την έξοδο της χώρας απ΄αυτή.

 Όσον αφορά το ενδεχόμενο εκλογών και τα όσα ανέφερε ο κ. Σαμαράς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε ότι «πέταξε το μπαλάκι στη κυβέρνηση, προσθέτοντας, όμως, ότι «ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν βλαπτικό για το λαό».

 «Δυστυχώς προχωράμε χωρίς συναίνεση, αλλά δεν θα αφήσουμε τη χώρα να καταρρεύσει», κατέληξε ο κ. Πεταλωτής.