Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Κόλινς επισημαίνει σε άρθρο του την αλλαγή στάσης του Αλέξη Τσίπρα. 

Όπως εκτιμά ο έλληνας πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται τη δύσκολη πραγματικότητα.

«Η κύρια πρόκληση είναι τώρα να κάνει και όλος ο ΣΥΡΙΖΑ την αναγκαία στροφή προς τον ρεαλισμό της διακυβέρνησης. Να ψηφίσει τις μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσει την πολιτική που απαιτείται», τονίζει.

«Οι ανακοινώσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού, η υποχώρηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, όλα αυτά δημιούργησαν έντονο προβληματισμό για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, τη δυνατότητα της χώρας να εφαρμόσει ένα βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο», αναφέρει, ο Κόλινς ο οποίος έως το 2013 ήταν βοηθός υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.

Κρίνει ως «καθοριστική» την αποψινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο και προσθέτει πως «η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο και η συνάντησή του με την κ. Μέρκελ προσφέρει καθοριστική ευκαιρία για να ξεκαθαρίσει το τοπίο στις σχέσεις Αθήνας - Βερολίνου, να υπάρξει κοινός τόπος και να καταστεί δυνατή η υλοποίηση του προγράμματος για την Ελλάδα». 

Για το ενδεχόμενο Grexit εκτιμά πως «αυτή τη στιγμή το Grexit δείχνει λιγότερο πιθανό. Ανησυχούσα περισσότερο πριν από μερικές εβδομάδες, κατά την αρχική περίοδο της νέας ελληνικής κυβέρνησης που έδειχνε να μην αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα και έδειχνε πολύ απόλυτη έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της».