Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος 

Αν παρατηρήσει κάποιος προσεκτικά το βηματισμό της κυβέρνησης αντιλαμβάνεται ότι αυτή προχωρά αφενός με ιδιαίτερη προσοχή και αφετέρου βρίσκεται διαρκώς προσανατολισμένη στη δημιουργία νέων συμμαχιών ειδικά στον οικονομικό τομέα. Και αν το πρώτο είναι αναμενόμενο για μια αριστερή κυβέρνηση, το δεύτερο είναι εκ των ων ουκ άνευ, αφού χωρίς συμμαχίες δεν μπορεί να προχωρήσει. Με μια διαφορά, αυτές δεν είναι πολιτικές συμμαχίες αλλά οικονομικές.

Θα θυμάστε τις καλές σχέσεις που είχαν αναπτυχθεί μεταξύ του πρωθυπουργού και του πρώην προέδρου του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλου, με αποκορύφωμα τις δύο ομιλίες του Α. Τσίπρα στον σύνδεσμο ελληνικών βιομηχανιών. Από τότε κύλισε νερό στο αυλάκι, με τη νέα γενιά των βιομηχάνων να "στρίβει αριστερά", και να είναι κοινό μυστικό ότι αρκετοί ψήφισαν στις πρόσφατες εκλογές ΣΥΡΙΖΑ. Και αρκετοί να βλέπουν με " συμπάθεια" και να υποστηρίζουν τα πρώτα βήματα της αριστερής κυβέρνησης. "Δεν αγάπησαν ξαφνικά την Αριστερά" λένε όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα και συνεχίζουν " οι συνομιλίες με το ΣΕΒ γίνονται και πρέπει να γίνονται γιατί η οικονομία αφορά όλους μας και όχι τον καθένα χωριστά". Εξάλλου τα ανοικτά θέματα όπως π.χ. κόκκινα δάνεια, ενεργειακό κόστος, ανοπιγμα αγορών αφορά και τους βιομήχανους, και οι συζητήσεις δεν μένουν μόνο σε αυτό το επίπεδο. 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, είναι ο συνομιλητής του ΣΕΒ μαζί με τον υπουργό οικονομίας Γ. Σταθάκη. «Δεν είναι μόνο το κύρος των δύο υπουργών» λένε πρόσωπα του ΣΕΒ «αλλά κυρίως ότι γνωρίζουν σε βάθος την πραγματική οικονομία και τα προβλήματα που αυτή αντιμετωπίζει», φράση που αποτυπώνει δύο κρίσιμες σκεψεις: η πρώτη ότι σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον ο ΣΕΒ δεν έχει καμμία πρόθεση να ανοίξει μέτωπο με την κυβέρνηση και η δεύτερη ότι απαιτείται εκ νέου σχεδιασμός της βιομηχανικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, ώστε αυτή να τραβήξει το "κάρο" της ανάπτυξης.

Το τελευταίο διάστημα μάλιστα τα ραντεβού του αντιπροέδρου με την ηγεσία του ΣΕΒ έχουν πυκνώσει, γεγονός που αποδεικνύει ότι "ο δρόμος προς τη συνεννόηση είναι ανοικτός". Και αν για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό οικονομίας οι κινήσεις αυτές ήταν αναμενόμενες, εκείνος που δημιουργεί την έκπληξη είναι ο υπουργός Ενέργειας Π. Λαφαζάνης, ο οποίος έχει συναντηθεί με την Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας που εκπροσωπεί τις βιομηχανίες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας. Αν αναλογιστούμε ποιοι συμμετέχουν στην Ένωση (Ελληνική Χαλυβουργία, Χαλυβουργική, Τιτάν κλπ) τότε ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ζήσουμε τον ιστορικό συμβιβασμό του ελληνικού κεφάλαιου με την κυβέρνηση της Αριστεράς...