Γράφει Άρτεμις Παραδείσου  

Πάνω του παίρνει την υπόθεση των μεταρρυθμίσεων ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος στο αποψινό ραντεβού στην Καγκελαρία με την Άνγκελα Μέρκελ θα επιδιώξει να παρουσιάσει τουλάχιστον ένα τμήμα των προτάσεων της κυβέρνησής του με κοστολογημένες αναφορές και χρονικά πλαίσια.

Ο πρωθυπουργός στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου συγκάλεσε αλλεπάλληλες συσκέψεις ούτως ώστε πριν από το κρίσιμο ραντεβού να έχει προηγηθεί η απαραίτητη προεργασία και να εμφανιστεί έτοιμος απέναντι στην κ. Μέρκελ σε ό,τι αφορά το θέμα των μεταρρυθμίσεων που θα προωθήσει η ελληνική πλευρά. 

Το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να αμβλυνθούν οι αντιθέσεις και να χαμηλώσουν οι τόνοι που ανέβηκαν τις προηγούμενες ημέρες προκαλώντας ζημιά στις ελληνογερμανικές σχέσεις. 

Στο πλαίσιο αυτό δεν θεωρείται τυχαία η απροσδόκητη σιωπή του Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος ούτε δηλώσεις έκανε, ούτε νέες συνεντεύξεις έδωσε. Η κυβέρνηση έκρινε σκόπιμο να ακολουθήσει την τακτική της γερμανικής πλευράς με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να παραμένει σιωπηλός ακόμη και μετά την επταμερή συνάντηση των Βρυξελλών, κάτι που το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να ερμηνεύσει ως θετική ένδειξη τουλάχιστον για την αποκλιμάκωση της έντασης. 

Η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζουν ως θετικό το γεγονός πως η Άνγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί το Grexit και στηρίζονται στην εκτίμηση πως η καγκελάριος συνεκτιμώντας την αύξηση των εθνικιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη αλλά και τις πιέσεις που δέχεται από την άλλη πλευρά του ατλαντικού, δηλαδή από τον Μπάρακ Ομπάμα δεν θα επιδιώξει όξυνση ή ρήξη, αλλά την εξεύρεση μίας λύσης που θα βοηθήσει και την Αθήνα να προχωρήσει σε μία σειρά μεταρρυθμίσεων. 

Δηλαδή πρακτικά να υλοποιήσει την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και να παρουσιάσει τις προτάσεις της για μεταρρυθμίσεις όπως  μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων πχ αεροδρόμια, και αλλαγές στους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς. 

Τον Αλέξη Τσίπρα στο ταξίδι του στο Βερολίνο συνοδεύουν οι Νίκος Παππάς, Γιώργος Χουλιαράκης, Τάκης Παυλόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος και Θόδωρος Μιχόπουλος.