Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος  

Το ηθικό πλεονέκτημα που είχε η κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τρίπρα αρχίσει σιγά-σιγά να χάνεται. Η υπόθεση του Γιώργου Κατρούγκαλου έχει ταράξει τα νερά και την αρχική αμηχανία έχει διαδεχθεί ο προβληματισμός σχετικά με τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν για το κυβερνών κόμμα από το κλίμα «σκανδαλολογίας» που ήδη αρχίζει και διαμορφώνεται. 

Το βασικό επιχείρημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για άλλο ύφος και ήθος της κυβέρνησης καταρρίπτεται, όπως δειλά-δειλά παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις παρασκηνιακές τους συζητήσεις, καθώς η κεντρική γραμμή από το Μέγαρο Μαξίμου είναι περί στημένης υπόθεσης και επίθεση συμφερόντων. 

Η ιστορία όμως «παίζει» περίεργα «παιχνίδια» στο κυβερνών κόμμα και αρκεί να δει κανείς πίσω στην πρόσφατη πολιτική ιστορία για να ενθυμηθεί και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, όταν αποπέμπονταν μέλη της κυβέρνησης δια «ασήμαντον αφορμή». Πολλοί θυμούνται την περίπτωση του Σάββα Τσιτουρίδη που έφυγε από την κυβέρνηση Καραμανλή λόγω της μετεγγραφής του υιού του, ο οποίος αντιμετώπιζε και πρόβλημα υγείας.
Από τότε κύλησε πολύ νερό στο πολιτικό αυλάκι και οι σφοδροί πολέμιοι των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, γίνονται τώρα απολογητές. 

Μπορεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ να επικρατεί περίεργη σιωπή και η κριτική να ασκείται χαμηλοφώνως, κανένα στέλεχος όμως δεν μπορεί να αγνοήσει την εσωκομματική εσωστρέφεια που αρχίζει να φαίνεται στο κυβερνών κόμμα. Εκτός από τους βουλευτές, ακόμη και κορυφαίοι υπουργοί διαφωνούν, έστω και παρασκηνιακώς, με τους αρχικούς χειρισμούς του υπουργού Γ.Κατρούγκαλου , τον οποίο κατηγορούν για ολιγωρία και για καθυστερημένη αντίδραση. 

«Είναι λάθος και μέγα ολίσθημα μια κυβέρνησης της Αριστεράς να αναγκάζεται να ασχοληθεί με υποθέσεις που βλέπαμε στο παρελθόν στις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» σημείωνε με νόημα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος και δεν έπρεπε να οδηγηθούμε σε μια λογική συμψηφισμού» αναφέρουν αρκετοί βουλευτές οι οποίοι διαφωνούν με το ενδεχόμενο να γυρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην παρελθοντολογία. Ορισμένοι θέτουν το θέμα των πολιτικών ευθυνών και σημειώνουν με έμφαση:

Δεν μπορεί ορισμένοι να επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Αναιρούμε την επιχειρηματολογία για διαφάνεια και για άλλο ύφος και ήθος στην άσκηση της εξουσίας. 

Ο φόβος στο Μέγαρο Μαξίμου είναι να μην δημιουργήσει πρόβλημα στην εικόνα της κυβέρνησης η συγκεκριμένη υπόθεση και καταγραφεί στις μετρήσεις φθορά, αλλά το κυριότερο να μην περάσει η εικόνα στην κοινωνία ότι και η σημερινή κυβέρνηση είναι μια από τα ίδια.
Ήδη, ως πρώτη κίνηση, λίγες ώρες πριν από την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ήταν να ακυρωθεί η συνέντευξη που προγραμμάτιζε ο Γ. Κατρούγκαλος για το απόγευμα της Δευτέρας. 

Στο επιτελείο του Πρωθυπουργού δεν θέλανε σε καμία περίπτωση να επισκιάσει τη συνάντηση των δυο ηγετών η υπόθεση Κατρούγκαλου, που έτσι κι αλλιώς, όσο και να μην το παραδέχεται η κυβέρνηση ρίχνει βαριά τη σκιά της πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου.