Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο, τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ καθώς και τα σενάρια σε περίπτωση ναυαγίου των διαπραγματεύσεων κυριαρχούν στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης τα οποία αφιερώνουν εκτενή δημοσιεύματα.

Η γερμανική εφημερίδα  Handelsblatt σε άρθρο της με τίτλο, «ο Τσίπρας στη Σιδηρά Καγκελάριο» τονίζει ότι τα χρήματα για την Ελλάδα έχουν τελειώσει, ωστόσο η στήριξη του λαού στην κυβέρνηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

«(Ο Τσίπρας) δεν θα εμφανιστεί συνεσταλμένος. Κατά την προεκλογική περίοδο την δαιμονοποίησε ξανά και ξανά, χαρακτηρίζοντάς την ως την πιο επικίνδυνη πολιτικό της Ευρώπης. Αυτό δεν αποτελεί καλή βάση για την πρώτη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στην Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ» αναφέρει η εφημερίδα που τονίζει: 

Με όσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση εμφανιστεί ο Τσίπρας στην Καγκελαρία, τόσο περισσότερο χειροκρότημα θα κερδίσει στο εσωτερικό της χώρας του. 

Σύμφωνα με τη  Handelsblatt ο πρωθυπουργός βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα καθώς εάν «τα σπάσει» με το Βερολίνο, η χώρα του σε λίγες εβδομάδες θα χρεοκοπήσει.

Προειδοποιήσεις απευθύνει το περιοδικό Der Spiegel που σε άρθρο του με τίτλο «η κυβέρνηση υπολογίζει σε χαλάρωση πριν από την επίσκεψη Τσίπρα», σημειώνει ότι η ρητορική στην Ελλάδα κλιμακωνόταν από εβδομάδα σε εβδομάδα, ενώ η ατμόσφαιρα δηλητηριάστηκε από τις απαιτήσεις της Αθήνας και τις κατηγορίες του Βερολίνου. 

Σύμφωνα με το άρθρο υπάρχει η ελπίδα ότι κατά τη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού αναμένεται να υπάρξει προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών. Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζεται πως «αντίστοιχα μετριοπαθείς είναι και οι τόνοι κυβερνητικών πολιτικών πριν από την συνάντηση», με το άρθρο να αναφέρεται στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, προερχόμενου από το SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Το Spiegel καλεί τη Μέρκελ να δείξει κατά τη σημερινή συνάντηση ότι η Ευρώπη είναι κάτι παραπάνω από χρήματα, δάνεια και τόκους. «Αν μείνει στην σκληρή γραμμή της η Ανγκελα Μέρκελ και η Ελλάδα βγει από το ευρώ, τι θα ακολουθήσει; Θα σωθεί το νόμισμα, θα σωθούν όμως οι Ευρωπαίοι;» διερωτάται ο συντάκτης του άρθρου.

Αντίστοιχες προειδοποιήσεις φιλοξενεί και η εφημερίδα της Φρανκφούρτης Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο της με τίτλο «αν καταστραφεί το ευρώ, καταστρέφεται και η Ευρώπη». Σύμφωνα με τη FAZ η καγκελάριος Μέρκελ αποφάσισε ότι θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ. 

Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, «μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας φαίνεται να έχει πλησιάσει αισθητά».

«Κανείς δεν ξέρει αν πραγματικά ο Τσίπρας και οι άνθρωποι του αναλογίζονται τις συνέπειες των χειρισμών τους. Τα πράγματα κινδυνεύουν να βγουν εκτός ελέγχου. Αυτή είναι μια εξέλιξη την οποία η Μέρκελ δεν εκτιμά καθόλου» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Στο γεγονός ότι η Μέρκελ άργησε περίπου δύο μήνες να καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο στέκεται το περιοδικό Focus. «Πενήντα επτά ημέρες πέρασαν από τότε που ανέλαβε πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας και Άνγκελα Μέρκελ τον προσκάλεσε στο Βερολίνο» τονίζει το Focus και προσθέτει:

«Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν καθυστερεί τόσο πολύ να υποδεχτεί στο Βερολίνο έναν Ευρωπαίο ηγέτη. Στην περίπτωση αυτή, όμως, υπήρξαν ειδικές συνθήκες...»

«Ο Τσίπρας θέλει να παρουσιάσει λίστα με σχέδια μεταρρυθμίσεων», είναι ο τίτλος του άρθρου της Die Zeit. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η λίστα με την οποία πάει στο Βερολίνο ο έλληνας πρωθυπουργός θα είναι ένα μείγμα από αυξήσεις φόρων, ιδιωτικοποιήσεων και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να φέρει χρήματα πίσω στα άδεια ταμεία. Επικαλούμενη πηγές του γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων από την Αθήνα, η εφημερίδα κάνει λόγο για σύνταξη στα 67 ή στα 62 με τουλάχιστον 40 χρόνια εργασίας.