Επίτιμος Δημότης Καλαμάτας ανακηρύχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Αποδεχόμενος την τιμή, ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι «το μείζον πολιτικό πρόβλημα της εποχής μας είναι να συμφιλιώσουμε την κοινωνική δικαιοσύνη με την ελευθερία. Το μείζον πνευματικό πρόβλημα συνίσταται στο να κάνουμε τα μεγάλα έργα προσιτά σε όσο γίνεται μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων» και πρόσθεσε: 

«Αυτό για το οποίο αγωνιζόμαστε και το μήνυμα που εκπέμπει προς την Ευρώπη σήμερα, την Ευρώπη των λαών και της Δημοκρατίας, αυτό δεν είναι μήνυμα μόνο για τον Ελληνικό λαό, είναι μήνυμα προς μία Ευρώπη και μια ένδειξη ξανά του Ελληνικού λαού αυτού που υπήρξε στη ρίζα του πνεύματος και του πολιτισμού της Ευρώπης. Να ξαναβρεί η Ευρώπη τα τρία βασικά χαρακτηριστικά της, τον ανθρωπισμό, την ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη». 

Και, αναρωτήθηκε, «δεν είναι άραγε τα τρία αυτά στοιχεία τα οποία συνθέτουν και την ουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επιπλέον τόνισε πως «είναι εγωκεντρισμός να λέμε αυτό που οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι είχαν πει, ότι δηλαδή το αέτωμα της Ε.Ε. στηρίζεται σε αυτούς τους τρεις πυλώνες του ιδρυτικού πνεύματος των θεσμών της Ρώμης και της κοινωνικής δικαιοσύνης και αγάπης που κρύβεται μέσα ακριβώς στο χριστιανικό πνεύμα» σημείωσε.

Ο κ. Παυλόπουλος έκανε μια ιστορική αναδρομή στην σημασία της ιστορικής επετείου της 23ης Μαρτίου 1821, επισημαίνοντας ότι το στοιχείο που της προσδίδει ιστορική μοναδικότητα είναι πως στην Καλαμάτα συνήλθε το πρώτο συλλογικό οιωνοί πολιτειακό όργανο της επανάστασης του 1821, αφού η έναρξη της επανάστασης έγινε στις 17 Μαρτίου στην Αρεόπολη υπό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Πρόκειται είπε, «για την Μεσσηνιακή Γερουσία ή ορθότερα για την Μεσσηνιακή Σύγκλητο η οποία απηύθυνε την λεγόμενη προειδοποίηση, περισσότερο διακήρυξη, εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς της εποχής».

Η τελετή στο δημαρχείο της πόλης, πραγματοποιήθηκε παρουσία του αρχηγού της ΝΔ, πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμένου, του υπουργού αναπληρωτή Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη, βουλευτών του νομού και των λοιπών πολιτικών, στρατιωτικών και λοιπών αρχών της Μεσσηνίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.