Εκτενείς αναφορές στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο και στη συνάντηση του με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ κάνουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης που προβάλουν επίσης την ένταση που επικρατεί στις σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας. 

Οι New York Times σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός επισκέπτεται το Βερολίνο για πρώτη φορά, την «ώρα που η πληγμένη οικονομικά χώρα του και ο βασικός του πιστωτής αναζητούν την παύση του υφεσιακού σπιράλ στις σχέσεις τους».

Αναφορά γίνεται στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, προερχόμενου από το SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ που σημείωσε ότι «ελπίζει σε ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις των δύο χωρών». 

Επίσης, σημειώνονται οι δηλώσεις του Γερμανού πολιτικού Μάικλ Γκρόσε Μπρέμερ, ότι «το αίτημα για τις πολεμικές επανορθώσεις αποτελεί ακόμη έναν αντιπερισπασμό που επιχειρείται από την Ελλάδα, προκειμένου να στρέψει την προσοχή μακριά από τις δικές της αποτυχίες».

Το πρακτορείο Reuters τονίζει ότι η ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αντιμετωπίσει επιφυλακτικότητα και κριτική κατά στο ταξίδι του. 

«Τα γερμανικά ΜΜΕ έχουν παρουσιάσει τον αριστερό πρωθυπουργό της Ελλάδας ως "εκτός νόμου" και τη συντηρητική Γερμανίδα καγκελάριο ως "σερίφη" που αγωνίζεται να κρατήσει ενωμένη την ευρωζώνη» τονίζει το πρακτορείο στην ανταπόκρισή του και προβάλει τις χθεσινές δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά κατά τη συνάντησή του με τον γερμανό ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ

«Η αισιοδοξία επέστρεψε στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα» αναφέρει το CNBC που παρουσιάζει τις δηλώσεις της Μέρκελ περί της παρουσίασης του καταλόγου των μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα και σε αντάλλαγμα την εκταμίευση χρηματοδοτικής βοήθειας. 

Ωστόσο, τονίζει το CNBC, οι Έλληνες πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα, για να απομακρυνθούν από οποιαδήποτε πιθανότητα Grexit».

Επίσης, σημειώνεται, ότι «Τσίπρας και Μέρκελ θα συναντηθούν σήμερα σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν τις επιβαρυμένες σχέσεις τους» και καταγράφονται εκτιμήσεις αναλυτών, όπως:

«Αρκετοί στη Γερμανία δεν καταλαβαίνουν ότι η ρητορική της ελληνικής κυβέρνησης είναι ένας τρόπος να διατηρήσει τη θέση της στο εσωτερικό και ακόμα κι αν η Μέρκελ δεν θέλει το Grexit, κάποιοι στη γερμανική κυβέρνηση θα το σκέφτονταν».

Αναφορά στις ελληνογερμανικές σχέσεις κάνει και το πρακτορείο Bloomberg το οποίο σημειώνει ότι «το Νομισματικό Μουσείο, κάποτε οικία του Γερμανού αρχαιολόγου Χάινριχ Σλίμαν, είναι μάρτυρας της ιστορίας και θυμίζει γιατί Έλληνες και Γερμανοί συνδέθηκαν και με το ευρώ. Στις μέρες μας, η στάση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας είναι αποφασιστικής σημασίας, γιατί η Γερμανία είναι ο κυριότερος δανειστής στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης».

Το πρακτορείο φιλοξενεί δηλώσεις του Χρήστου Κατσιούλη, διευθυντή του Ιδρύματος Friedrich Ebert στην Αθήνα, που τονίζει ότι «Μέρκελ και Τσίπρας έχουν πολλά κοινά, όπως το ότι μπορούν να προσαρμόζονται γρήγορα στις αλλαγές της πολιτικής πραγματικότητας».

Σε άλλη αναφορά στο ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο, σημειώνεται, ότι «ο Αλέξης Τσίπρας συναντάται με τη Μέρκελ για το πρόγραμμα στήριξης που καθυστερεί» και ότι «τα ελληνικά ΜΜΕ αναμένουν μικρό συμβιβασμό από την πλευρά του Έλληνα πρωθυπουργού στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ κατ' ιδίαν Γερμανοί αξιωματούχοι λένε πως η Μέρκελ είναι πρόθυμη να προχωρήσει αρκετά, για να βρεθεί συμβιβασμός. Γι' αυτό, μπορεί να είναι κανείς αισιόδοξος. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν στοιχεία που μας κάνουν απαισιόδοξους, όπως το γεγονός, ότι στη συνάντηση στις Βρυξέλλες, στα πρώτα 10-15 λεπτά, ο κ. Τσίπρας ζητούσε άμεση εκταμίευση της βοήθειας, χωρίς να παρουσιάσει μεταρρυθμίσεις. Υπήρξε ένταση μεταξύ Tσίπρα και Ντ​ράγκι».