Διμερή θέματα αλλά και ευρωπαϊκά τέθηκαν επί τάπητος στη χθεσινοβραδινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ με τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Κοτζιά.

Ο εκπρόσωπος του Γερμανού ΥΠΕΞ επεσήμανε πως «οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν τα στερεότυπα» που επανέρχονται λόγω των θεμάτων της Ελλάδας με την ευρωκρίση».

«Στόχος είναι να συγκεντρωθούν όλα τα θέματα των διμερών σχέσεων» συνέχισε ο Μάρτιν Σέφερ που σημείωσε πως ανάμεσά τους περιλαμβάνεται το Γερμανοελληνικό Ταμείο για το Μέλλον και ενδεχομένως το Εργαστήρι για τη Νεολαία.

Ο κ. Σέφερ αναφέρθηκε και τις πολεμικές επανορθώσεις, παραπέμποντας στη συνέντευξη του κ. Κοτζιά στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, όπου ο Έλληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε την πρότασή του για σύσταση επιτροπής «Σοφών», η οποία θα ασχοληθεί και με τις ελληνικές διεκδικήσεις επανορθώσεων και τόνισε: 

Η απάντηση του κ. Σταϊνμάγερ ήταν η γνωστή. Το θέμα έχει πολιτικά και νομικά διευθετηθεί.

Παράλληλα διαμήνυσε πως το Βερολίνο, δεν συμφωνεί με την πρόταση Κοτζιά, και τόνισε: 

Υπάρχει η σύμφωνη γνώμη ότι πρέπει να ασχοληθούμε με τις διμερείς σχέσεις και ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε μια διαδικασία στην οποία άνθρωποι από τις δύο πλευρές οι οποίοι είναι σημαντικοί για τις γερμανοελληνικές σχέσεις και για τους οποίους είναι σημαντικές οι γερμανοελληνικές σχέσεις να εργαστούν ώστε από κοινού να οδηγήσουμε τις σχέσεις μας έξω από αυτά τα δύσκολα νερά.

Όπως είπε, για τον σκοπό αυτό τις επόμενες ημέρες ο υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ θα μεταβεί στην Αθήνα.

Διευκρίνισε, τέλος, ότι δεν έχει γίνει κάποια συγκεκριμένη συμφωνία ούτε υπάρχουν λεπτομέρειες ή λίστα με ονόματα προσώπων που θα μπορούσαν να απαρτίζουν μια τέτοια ομάδα, αλλά και ότι το ζήτημα των επανορθώσεων δεν θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο μιας τέτοιας ομάδας, καθώς είναι γνωστή η γερμανική θέση. 

«Υπάρχει μια ιδέα την οποία πρέπει να γεμίσουμε με ζωή και ουσία» είπε χαρακτηριστικά.