Η τάση... αλληλοκατανόησης μεταξύ της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ και του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, όπως εκφράστηκε στην κοινή τους συνέντευξη Τύπου, τονίζεται στις αναφορές των γερμανικών Μέσων Ενημέρωσης.

Στα δημοσιεύματα υπογραμμίζεται η δήλωση της καγκελαρίου «θέλουμε δυνατή την Ελλάδα», όπως και η αναφορά του έλληνα πρωθυπουργού σε βούληση για μεταρρυθμίσεις.

«Τσίπρας και Μέρκελ στο Βερολίνο: Πρέπει να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον» είναι ο τίτλος του Spiegel. O ιστότοπος του γερμανικού περιοδικού αναφέρει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε στη συνάντηση με την καγκελάριο ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις, με την Άνγκελα Μέρκελ να μην θέλει να υποσχεθεί τίποτα.

«Θέλουμε μία ισχυρή Ελλάδα» είναι ο τίτλος της Handelsblatt, που κάνει λόγο για μια νέα αρχή που έκαναν Μέρκελ και Τσίπρας. Σημειώνεται ακόμα από την ιστοσελίδα της οικονομικής εφημερίδας ότι ο έλληνας πρωθυπουργός θέλησε να εκτονώσει την τεταμένη ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο χωρών.

 

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung υπογραμμίζει ότι η γερμανίδα καγκελάριος και ο έλληνας πρωθυπουργός καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για διαλλακτικότητα. Ο Τσίπρας προειδοποιεί για περαιτέρω αντεγκλήσεις και κάνει λόγο για εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τη FAZ.

«Μέρκελ: Δεν μπορώ να παράσχω ρευστότητα από την πλευρά μου» αναφέρει η Welt. Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση, στην Καγκελαρία, οι δύο ηγέτες τόνισαν τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. 

Η ιστοσελίδα της Zeit σημειώνει «Ο Αλέξης Τσίπρας στο Βερολίνο - Πρέπει να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον». «Οι Έλληνες δεν είναι τεμπέληδες, οι Γερμανοί δεν πρέπει να κατηγορούνται για την κατάσταση της Ελλάδας, λέει ο Τσίπρας στο Βερολίνο. Εξέφρασε προθυμία να επικοινωνήσει με τη Μέρκελ» σημειώνει το δημοσίευμα.