current views are: 4

23 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση20:05

ΠΑΣΟΚ: Έκανε μεγάλες παραχωρήσεις ο Αλέξης Τσίπρας

Για προσπάθεια εξευμενισμού, με δυσανάλογα μεγάλες παραχωρήσεις, «χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα» κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. 

Δημοσίευση 20:05’
αρθρο-newpost

Για προσπάθεια εξευμενισμού, με δυσανάλογα μεγάλες παραχωρήσεις, «χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα» κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. 

Για προσπάθεια εξευμενισμού, με δυσανάλογα μεγάλες παραχωρήσεις, «χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα» κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ

Όπως αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, «επί της ουσίας του ελληνικού οικονομικού ζητήματος, η κ. Μέρκελ για μια ακόμη  φορά παρέπεμψε στους θεσμούς ( δηλαδή την τρόικα ) και τελικά στο Eurogroup και εξάρτησε τις εξελίξεις σε σχέση με την καταβολή δόσεων και την αντιμετώπιση των αναγκών ρευστότητας του ελληνικού δημοσίου, από την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης  γύρω από ένα ολοκληρωμένο, συγκεκριμένο και μετρήσιμο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη, «ευτυχώς ο Αλέξης Τσίπρας δεν επανέλαβε την βαθιά επικίνδυνη θέση της επιστολής του της 15ης Μαρτίου προς την κα Μέρκελ πως αν βρεθεί σε δίλημμα να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις ή να εκπληρωθούν υποχρεώσεις έναντι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, θα κάνει το πρώτο» και προσθέτει:

«Ελπίζουμε να κατανόησε ότι βεβαίως προηγούνται πάντα οι μισθοί, οι συντάξεις και η λειτουργία του κράτους , αν βρεθείς όμως σε τέτοιο τραγικό δίλημμα το επόμενο δεκαπενθήμερο δεν θα μπορείς να πληρώσεις ούτε μισθούς, ούτε συντάξεις».

Το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι για πρώτη φορά ο κ. Τσίπρας επικαλείται ως επίτευγμα τη δημοσιονομική  προσαρμογή που επιτεύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια προκαλώντας βεβαίως σωρευτική ύφεση και απαράδεκτα υψηλή ανεργία – γιατί δυστυχώς η άλλη επιλογή θα ήταν η ασύντακτη χρεωκοπία με πολύ βαθύτερη ύφεση και ακόμη μεγαλύτερη ανεργία  – και  ζήτησε αλλαγή μίγματος μέτρων και όχι αλλαγή πλαισίου.

«Στο ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου υπήρξε – δυστυχώς – δημόσια δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία το ζήτημα δεν είναι υλικό αλλά ηθικό. Αποδέχθηκε έτσι τη βασική θέση της γερμανικής πλευράς που συνεχώς αναγνωρίζει την ιστορική και ηθική ευθύνη της Γερμανίας αλλά θεωρεί κλειστό το νομικό δηλαδή υλικό θέμα των επανορθώσεων και του δανείου» σημειώνει το ΠΑΣΟΚ και προσθέτει:

«Ο κ. Τσίπρας ακύρωσε  επίσης τη κοινοβουλευτική δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης ότι είναι έτοιμος να χορηγήσει την άδεια αναγκαστικής εκτέλεσης κατά περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημόσιο στην Ελλάδα. Τίθεται συνεπώς το ερώτημα: τί αναμένουμε τώρα από την Ολομέλεια του ΝΣΚ, γνώμη επί του ιστορικού και ηθικού ζητήματος;»

Ορθώς κατά το ΠΑΣΟΚ τέθηκε το ζήτημα της δικαστικής συνδρομής στην υπόθεση Siemens κρίνοντας ότι «παρέλειψε όμως στο πλαίσιο αυτό να θυμίσει – όπως έχει γίνει άλλες φορές στο παρελθόν σε όλα τα θεσμικά επίπεδα –  τον κάκιστο και ένοχο ρόλο  και άλλων γερμανικών εταιριών  σε υποθέσεις διαφθοράς».


σχετικα αρθρα