Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου

Το πρώτο βήμα για βελτίωση των ελληνογερμανικών σχέσεων έγινε κατά την συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, παρότι οι διαφορές που έχουν οι δύο πλευρές παραμένουν.

Τόσο κατά τη συνάντηση στην καγκελαρία, όσο και κατά το δείπνο εργασίας – το οποίο κράτησε ασυνήθιστα πολύ, πάνω από τέσσερις ώρες- επιβεβαιώθηκε η διάθεση σύγκλησης των δύο πλευρών. 

Μετά την ολοκλήρωση του δείπνου που συμμετείχαν οι δύο ηγέτες με τις πενταμελείς αντιπροσωπείες τους, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως έγινε επί της ουσίας και σε βάθος συζήτηση. 

«Έχουν τις θέσεις τους, έχουμε τις δικές μας» ανέφεραν χαρακτηριστικά και προσέθεταν πως «έγιναν τα πρώτα βήματα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης», αλλά όπως σημείωναν οι διαφορές παραμένουν.

Οι ίδιες πηγές, ανέφεραν πως δεν συζητήθηκαν θέματα μεταρρυθμίσεων, λέγοντας πως «εδώ δεν είναι Βρυξέλλες».

Πως αποτιμάει η κυβέρνηση τη συνάντηση 

Κάνοντας μία γενικότερη αποτίμηση της συνάντησης των δύο ηγετών, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως ο κ. Τσίπρας έθεσε στη γερμανίδα καγκελάριο τόσο το θέμα της διαφθοράς κάνοντας ευθεία αναφορά στο θέμα της Siemens

Παράλληλα ο πρωθυπουργός έθεσε και τις πολεμικές επανορθώσεις τονίζοντας ότι είναι «ηθικό πρωτίστως θέμα». Όπως σχολίαζαν οι ίδιες πηγές, «οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έθεσαν ποτέ το θέμα, το υποβάθμισαν μάλιστα, πιστεύοντας ότι έτσι μπορούν διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις».

Σε κάθε περίπτωση, από την κυβέρνηση διευκρίνιζαν ότι δεν συνδέθηκαν οι διαπραγματεύσεις με τη Siemens με τις επανορθώσεις.

Οι ίδιες πηγές χαρακτήριζαν ως ιδιαίτερης σημασίας την αναφορά του πρωθυπουργού στις κοινές του δηλώσεις με την καγκελάριο σχετικά με τις επιπτώσεις των μνημονίων στην ελληνική κοινωνία και παρέθεταν ορισμένες από τις αναφορές του πρωθυπουργού: 

  • Το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25%, η ανεργία εκτινάχθηκε στο 25% [από 12% το 2009] ενώ στους νέους αγγίζει ήδη το 60%. Πάνω από 2.000.000 πολίτες ζουν κάτω ή στα όρια της φτώχειας, ενώ το κοινωνικό κράτος έχει καταρρεύσει. 
  • Το ελληνικό χρέος παραμένει άλυτο. Από 127% του ΑΕΠ το 2009 έχει εκτιναχθεί στο 175% σήμερα. 
  • Το εισόδημα των φτωχότερων στρωμάτων μειώθηκε κατά 86%, ενώ οι φόροι τους αυξήθηκαν κατά 337%. Αντίθετα το εισόδημα των πλουσίων μειώθηκε μόνο κατά 16%, ενώ οι φόροι τους αυξήθηκαν μόλις κατά 9%.

Αποτιμώντας την πρόσκληση της κ. Μέρκελ, τόνιζαν πως «η διαπραγμάτευση γίνεται και πολιτική, ξεφεύγοντας από την τεχνοκρατική σκοπιά». 

Παράλληλα σημείωναν πως ήταν αναμενόμενο το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η επταμερής και που τόνισαν τόσο η Μέρκελ όσο και ο Τσίπρας σήμερα, δηλαδή ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup

Ωστόσο, όπως σημείωναν, η επιμονή της κ. Μέρκελ να  βρεθεί λύση, «ασκεί πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις: και προς την κυβέρνηση και προς τους θεσμούς». Συνεχίζοντας, οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως «η λαϊκή στήριξη, της σημερινής κυβέρνησης αποτελεί μια σοβαρή “πολιτική ασπίδα”». 

Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν οι ίδιες πηγές και στη σημερινή παρέμβαση του Λευκού Οίκου, με την κυβέρνηση να τονίζει πως από η επταμερής της περασμένης Πέμπτης καθώς και η συνάντηση των δύο ηγετών σήμερα κινητοποίησε και άλλες δυνάμεις. 

Τέλος, από την κυβέρνηση έδιναν έμφαση και στην αποστροφή του λόγου της καγκελαρίου στην εισαγωγή της ομιλίας της περί ανάγκης ύπαρξης ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού. Όπως εκτιμούσαν, η «παραδοχή αυτή αφήνει ανοιχτό το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος».