current views are: 1

24 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση05:18

Τσίπρας και Μέρκελ συζήτησαν για όλα, δεν δεσμεύτηκαν για τίποτα

Συζήτησαν για όλα δεν δεσμεύτηκαν για τίποτα. Ο Αλέξης Τσίπρας και η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στην χθεσινή πρώτη τους συνάντηση έδειξαν τον καλύτερο τους εαυτό προκειμένου να μπει μια πραγματική βάση συζήτησης ανάμεσα στις δυο πλευρές τραβώντας ωστόσο ο καθένας τις δικές του κόκκινες γραμμές. 

Δημοσίευση 05:18’
αρθρο-newpost

Συζήτησαν για όλα δεν δεσμεύτηκαν για τίποτα. Ο Αλέξης Τσίπρας και η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στην χθεσινή πρώτη τους συνάντηση έδειξαν τον καλύτερο τους εαυτό προκειμένου να μπει μια πραγματική βάση συζήτησης ανάμεσα στις δυο πλευρές τραβώντας ωστόσο ο καθένας τις δικές του κόκκινες γραμμές. 

Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου  

Συζήτησαν για όλα δεν δεσμεύτηκαν για τίποτα. Ο Αλέξης Τσίπρας και η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στην χθεσινή πρώτη τους συνάντηση έδειξαν τον καλύτερο τους εαυτό προκειμένου να μπει μια πραγματική βάση συζήτησης ανάμεσα στις δυο πλευρές τραβώντας ωστόσο ο καθένας τις δικές του κόκκινες γραμμές. 

Κάνοντας μια πρώτη εκτίμηση για αυτή την συνάντηση τα στελέχη της κυβέρνησης έλεγαν ότι πήγε ιδιαίτερα καλά αφού έγινε μια ειλικρινής συζήτηση για όλα τα θέματα. Άλλωστε παρά τα θρυλούμενα καμία από τις δυο πλευρές δεν πίστευε ότι μπορεί να υπάρξει κάτι άλλο πέρα από μια καταγραφή των θεμάτων που απασχολούν την Ελλάδα και την Γερμανία. 

Και για να είμαστε ακριβής αυτό που ήθελαν και οι δυο πλευρές ήταν να «σπάσει ο πάγος» και να υπάρξει μια καταγεγραμμένη καλή πρόθεση προκειμένου αργότερα να μπουν στα σοβαρά θέματα. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ο δείπνος ανάμεσα στις δυο αντιπροσωπείες κράτησε περισσότερο από τρεισήμισι ώρες!!! 

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε χθες ιδιαίτερα άνετος σαν να είχε προβάρει αυτό το ρόλο από καιρό. Ήταν όσο έπρεπε εγκάρδιος και μειλίχιος απέναντι στην Γερμανίδα Καγκελάριο ενώ προσπάθησε να εμφανιστεί δίκαιος και οπαδός του σωστού . Δεν δίστασε μπροστά στην Αγκελα Μέρκελ  να θέσει  το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων και  αναφέρθηκε στο θέμα της Ζήμενς ζητώντας την συνδρομή της Γερμανικής δικαιοσύνης .  Έδωσε απάντηση σε όσα γράφονται περί τεμπέληδων Ελλήνων λέγοντας ότι ούτε τεμπέληδες είναι οι Έλληνες ούτε για όλα τα δεινά της Ευρώπης φταίνε οι Γερμανοί και στο τέλος έκανε και την φιλοφρόνηση προς την Αγκελα Μέρκελ λέγοντας ότι η εικόνα που φτιάχνουν τα ΜΜΕ μερικές φορές μπορεί να αδικεί τους πολιτικούς. 

Ο πρωθυπουργός διαχώρισε την πολιτική κριτική από το κακό χιούμορ αναφερόμενος στο πρωτοσέλιδο του Γερμανικού περιοδικού Σπίγκελ που εμφάνιζε την Ανγκελα Μέρκελ ως Ες Ες αλλά και στην Αυγή που είχε δημοσιεύσει γελοιογραφία για τον Β. Σόιμπλε λέγοντας ότι για αυτό το θέμα έβαλε στους δικούς του ανθρώπους τους  τις φωνές. 

Και οι δυο προσπάθησαν να μην εκνευρίσουν τον Β. Σόιμπλε ο οποίος είναι σε ετοιμότητα και με λυμένο το ζωνάρι- εξ αιτίας αυτής της συνάντησης- λέγοντας ότι για τις μεταρρυθμίσεις και την χρηματοδότηση της χώρας την ευθύνη την έχει το Eurogroup ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε με έμφαση ότι δεν πήγε στην Γερμανία για να ζητήσει δανεικά αλλά για να αποκαταστήσει τις σχέσεις των δυο χωρών. 

Από την πλευρά της η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν θύμιζε σε τίποτα την… Φροϊλάιν Μέρκελ που όλοι γνωρίσαμε  και… αγαπήσαμε. Χθες εμφανίστηκε ως μια συμπαθητική Γερμανίδα πολιτικός που ξέρει να ακούει, μπορεί να αξιολογεί και δίνει ευκαιρίες στους… νέους. Φυσικά έσπευσε να κλείσει το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων αν και οι πληροφορίες λένε ότι δεν αποκλείεται με έναν έμμεσο τρόπο οι Γερμανοί να αναγνωρίσουν την σφαγή του Διστόμου αποζημιώνοντας τις οικογένειες των θυμάτων ενώ εμφάνισε την Γερμανία ως μια χώρα ισότιμη με τις άλλες μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση!!! 

Για πολλούς η χθεσινή συνάντηση αναμένεται να καθορίσει την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια αφού η Ανγκελα Μέρκελ μιλούσε με τον Αλέξη Τσίπρα συνολικά περισσότερο από 7 ώρες βάζοντας όλα τα θέματα στο τραπέζι. Οι δυο πολιτικοί ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες προσπάθησαν να βρεθούν κοντά για το καλό του  Ευρωπαϊκού μέλλοντος. Τι σημαίνει αυτό ο χρόνος θα δείξει…. Όσο για το ποιος χρειάζεται να κάνει τις περισσότερες υποχωρήσεις; Ε ! αυτό θα το γράψει  η ιστορία…..  


σχετικα αρθρα