current views are: 2

24 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση08:08

Βαλαβάνη: Τον Μάη αλλάζουν οι αντικειμενικές αξίες- «Ανοιχτή» η αύξηση ΦΠΑ σε νησιά

Δεν θα υπάρξει παράταση για τη ρύθμιση-εξπρές, δήλωσε, μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη.

Δημοσίευση 08:08’
αρθρο-newpost

Δεν θα υπάρξει παράταση για τη ρύθμιση-εξπρές, δήλωσε, μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη.

Δεν θα υπάρξει παράταση στη ρύθμιση-εξπρές, δήλωσε, μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. 

Από την Παρασκευή που μπήκε σε εφαρμογή η ρύθμιση – εξπρές για τις οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο, μπαίνουν καθημερινά στα κρατικά ταμεία 18 με 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μόνο χθες οι εισπράξεις έφτασαν στα 50 εκατ. ευρώ, σημείωσε.

Η κυρία Βαλαβάνη επισήμανε, επίσης ότι πρέπει να θεσπιστεί ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας μέσα στο 2015, αφού πρώτα προηγηθεί η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών μέχρι και τον Μάιο.

Επίσης, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θα πρέπει να καταργηθεί, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν σκέψεις για αύξηση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα νησιά.

«Υπάρχουν σκέψεις για τα νησιά. Δεν έχουμε καταλήξει. Όμως αν παραδείγματος χάρη Μύκονος και Σαντορίνη πάνε στο ίδιο καθεστώς με την Κρήτη, δεν θα πάθουν κάτι. Αυτό που πρέπει να προστατευθεί είναι η άγονη γραμμή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για πιθανή αύξηση του ΦΠΑ σε ποτά και τσιγάρα, επεσήμανε πως στο θέμα των τσιγάρων υπάρχει πρόβλημα, καθώς οι ειδικοί φόροι έχουν ήδη φτάσει στο 88%.

Τέλος, απέκλεισε την αύξηση της φορολόγησης του πετρελαίου, λέγοντας πως η προηγούμενες αυξήσεις οδήγησαν σε περιβαλλοντική καταστροφή.

«Πλέον μπορούμε να δούμε τα έσοδα των φορολογουμένων 10-15 χρόνια πίσω. Θα πάμε σε μέτρα έμμεσης απόδειξης» είπε αναφερόμενη στο αφορολόγητο και τα τεκμήρια.

Σχετικά με τους δανειστές, ανέφερε ότι «με βάση τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ενημερώνουμε για ό,τι κάνουμε», φέρνοντας ως παράδειγμα τη διαφωνία στη ρύθμιση των 100 δόσεων για την οποία είπε: «Δεν ήθελαν ρύθμιση, ήθελαν δημιουργία φορολογικής συνείδησης, κάτι που είναι απολύτως θεμιτό».

«Το φορολογικό σύστημα δεν είναι δίκαιο και είναι και ταξικό» σχολίασε για το υφιστάμενο φορολογικό σύστημα, τονίζοντας την υπερφορολόγηση των φτωχότερων στρωμάτων και συμπλήρωσε: «Αν δεν το αλλάξουμε δεν έχουμε λόγο ύπαρξης ως κυβέρνηση».

Πρόσθεσε, δε, ότι στη νέα νομοθεσία θα υπάρξει πρόβλεψη για πάγωμα των οφειλών σε όσους δεν μπορούν να υπαχθούν σε καμία ρύθμιση για τα χρέη τους προς το Δημόσιο, η οποία θα στηρίζεται σε εισοδηματικά κριτήρια.

«Οι αλλαγές σε φορολογικό και οι φοροαπαλλαγές θα είναι έτοιμες στο δεύτερο μισό της χρονιάς» είπε. Σχετικά με το θέμα της συλλογής αποδείξεων, συμβούλεψε να «τις κρατάμε μέχρι να κατατεθεί το νέο νομοσχέδιο» ενώ σημείωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβράβευσης.

Επίσης, εξετάζονται και τα σενάρια για την πληρωμή μέσω «καρτών του πολίτη» ή χρεωστικών καρτών, ως ένα μέσο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

 


σχετικα αρθρα